Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © REUTERS

Parlement Texas keurt omstreden kieswet goed

Het parlement van de Amerikaanse deelstaat Texas heeft dinsdag lokale tijd een omstreden kieswet goedgekeurd. De kieswet dient volgens critici om minderheidsgroepen ervan te weerhouden hun stem uit te brengen. Officieel moet de wet de het kiesproces beter beschermen tegen fraude. Na de presidentsverkiezingen van 2020 had de Republikein Donald Trump beweerd dat er op grote schaal fraude werd gepleegd. Dat is echter nooit bewezen.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklikkers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

  Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklik­kers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

  Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf morgen alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Na de zesde week van de zwangerschap zullen vrouwen hun ongeboren baby altijd moeten houden. De nieuwe wet moedigt de bevolking bovendien aan om overtreders voor de rechter te slepen. Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar (8.500 euro) of meer opleveren. Enkel het federale Hooggerechtshof kan hier nog een stokje voor steken. De Amerikaanse president Biden noemt de nieuwe abortuswet in Texas een “onmiskenbare schending” van grondwettelijke rechten.
 1. Niet-gevaccineerde moeder sterft 14 dagen na echtgenoot aan corona, haar laatste wens: "Vaccineer mijn kinderen!”

  Niet-gevacci­neer­de moeder sterft 14 dagen na echtgenoot aan corona, haar laatste wens: "Vaccineer mijn kinderen!”

  Lydia Rodriguez (42 ) en haar man Lawrence (49 ) zijn er heilig van overtuigd ze elke ziekte alleen kunnen overwinnen, zelfs Covid-19. Het gezin met vier kinderen uit Texas vertrouwt meer op God dan op medicijnen. Maar dan raken ze besmet met het coronavirus. Eerst sterft Lawrence, dan volgt Lydia. Maar de moeder heeft nog één wens voor ze komt te overlijden: “Vaccineer mijn kinderen!”.