ANP
Volledig scherm
© ANP

OVERZICHT. Van de lockdown in Nederland tot strenge maatregelen voor niet-gevaccineerden in Duitsland: tal van Europese landen vieren Nieuwjaar in mineur

Verschillende Europese landen registreerden de afgelopen dagen een recordaantal besmettingen. Voorlopig evolueren de ziekenhuisopnames niet met eenzelfde snelheid, maar maatregelen dringen zich in tal van landen op. Sommigen wachten tot na de feestdagen, anderen moesten kerst reeds op een bescheiden manier vieren. Een overzicht. 

 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 2. Microbioloog Emmanuel André duidt wat we wel en nog niet weten over omikron: “Ongeremd feesten geeft omikron dubbele versnelling”
  PREMIUM

  Microbio­loog Emmanuel André duidt wat we wel en nog niet weten over omikron: “Ongeremd feesten geeft omikron dubbele versnel­ling”

  Terwijl het Overlegcomité bijeenzat, was er nog veel onduidelijkheid over omikron. We leggen daarom vijf vragen voor aan microbioloog Emmanuel André, die als eerste waarschuwde voor de nieuwe variant. Hij vreest dat kerst en Nieuwjaar de omikronmotor nog twee keer kunnen laten optrekken. Maar hij heeft ook goed nieuws. “Maatregelen kunnen mogelijk sneller effect hebben op het verloop van de vijfde golf.”
 3. Nieuwe studie toont aan dat Alzheimer in een vroeg stadium zichtbaar is in het oog

  Nieuwe studie toont aan dat Alzheimer in een vroeg stadium zichtbaar is in het oog

  Onderzoek heeft uitgewezen dat het oog kan helpen bij de diagnose van de ziekte van Alzheimer en dit voor de gekende symptomen zichtbaar zijn. Meestal wordt de ziekte pas ontdekt wanneer het geheugen en gedrag al aangetast zijn. Uit de studie blijkt dat verandering in het netvlies kan gelinkt worden aan de aantasting van het geheugen. Hierdoor kan de ziekte van Alzheimer in een vroeger stadium ontdekt worden aangezien “de ziekte al tientallen jaren voor de eerste symptomen van geheugenverlies in het lichaam aanwezig is”, klinkt het bij de onderzoekers.
 4. Sluiting culturele wereld zindert ook in de Wetstraat na: “Advies experten was een vergiftigd kerstgeschenk”
  PREMIUM

  Sluiting culturele wereld zindert ook in de Wetstraat na: “Advies experten was een vergiftigd kerstge­schenk”

  Niet alleen op de Brusselse Kunstberg, ook in de Wetstraat zindert de sluiting van de cultuursector na. De groenen vroegen al openlijk om de beslissing terug te draaien en wijzen met een beschuldigende vinger naar Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Hij kaatst de bal terug. “De groenen zitten via vier regeringen in het Overlegcomité. Zij betogen dus vandaag gewoon tegen hun eigen beslissing.”