OVERZICHT. Van de lockdown in Nederland tot strenge maatregelen voor niet-gevaccineerden in Duitsland: tal van Europese landen vieren Nieuwjaar in mineur
Verschillende Europese landen registreerden de afgelopen dagen een recordaantal besmettingen. Voorlopig evolueren de ziekenhuisopnames niet met eenzelfde snelheid, maar maatregelen dringen zich in tal van landen op. Sommigen wachten tot na de feestdagen, anderen moesten kerst reeds op een bescheiden manier vieren. Een overzicht.
Nederland
Om te beginnen bij onze noorderburen, waar er reeds voor Kerstmis een lockdown werd afgekondigd door de regering. Sinds zondag 19 december zijn alle niet-essentiële winkels en horecazaken gesloten. Er mogen maximaal twee gasten thuis worden uitgenodigd, behalve met kerst en nieuwjaar. Dan zijn uitzonderlijk vier gasten toegelaten. Deze (strenge) regels gelden nog zeker tot 14 januari.
Duitsland
Ook in Duitsland gelden strengere maatregelen. Deze zijn minder streng dan in Nederland en er werd gewacht met ze in te voeren tot na Kerstmis. “Maar het is momenteel niet de juiste tijd voor feesten en avonden samen in grote groepen”, zei de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Vanaf vandaag (28 december) mogen gevaccineerden en genezen mensen nog maar met maximaal tien mensen bijeenkomen, zowel binnen als buiten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen tot 15 jaar. Voor ongevaccineerden golden sowieso al strengere regels op tal van plaatsen en die blijven gelden. Zo kunnen personen zonder vaccinatiepas of herstelcertificaat in tal van Duitse deelstaten niet op restaurant. Ook voor musea, vrijetijdscentra en veel winkels geldt de 2G-regel (gevaccineerd of genezen). Ongevaccineerden mogen alleen met een negatieve test naar het werk of in de trein.
Verder gaan vandaag de nachtclubs en discotheken dicht. Bij voetbalwedstrijden en andere grote evenementen is geen publiek meer welkom.
Frankrijk
In Frankrijk wacht men nog een tikkeltje langer met verstrengingen. Wel zullen de Fransen het dit jaar moeten doen zonder de traditionele vuurwerkshow in Parijs. De regering had lokale overheden gevraagd om dergelijke festiviteiten af te blazen en burgers opgeroepen zich vooral te laten testen voor feestjes.
Vanaf 3 januari is het reeds verplicht voor klanten in bars en cafés om aan een tafel te gaan zitten. Daarnaast moeten de Fransen, wanneer het kan, minstens drie dagen per week thuiswerken. Ook mogen maar maximum 2.000 mensen aanwezig zijn op evenementen binnen en 5.000 buiten.
Concerten waar aanwezigen rechtstaan, zullen dan weer worden verboden. Er komt ook een verbod op eten en drinken in alle bioscopen, theaters, sportgelegenheden en het openbaar vervoer, ook als dat over lange afstand is, zei de Franse premier Jean Castex. Ook zal het mondmasker verplicht worden in stadscentra, aldus de premier.
Op 15 januari wordt er een vaccinatiepas ingevoerd, zo kondigde Castex gisteren aan. Deze vaccinatiepas moet de gezondheidspas vervangen en zal onder andere gelden in restaurants, musea, theaters en sportzalen. Een negatieve test is dan niet meer voldoende.
Griekenland
Eveneens op 3 januari zullen er maatregelen ingevoerd worden in Griekenland. Vanaf dan worden FFP2-maskers verplicht in openbare ruimtes. Cafés en tavernes moeten sluiten om middernacht en gasten moeten blijven zitten. Sportevenementen worden beperkt tot 10 procent van de toeschouwerscapaciteit of maximaal 1.000 fans.
Oostenrijk
In Oostenrijk geldt een streng 2G-beleid (gevaccineerd of genezen). Ongevaccineerden of personen die geen herstelcertificaat bezitten, hebben in feite huisarrest. Ze moeten verplicht thuisblijven en mogen enkel naar buiten voor essentiële activiteiten (bijvoorbeeld werken of boodschappen doen).
Sinds gisteren (27 december) moet de horeca nog een uurtje vroeger dicht: om 22 uur in plaats van om 23 uur. Die regel geldt ook op oudejaarsavond.
Spanje
In Spanje gelden sinds 24 december lokaal verschillende maatregelen, maar in heel het land is de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd.
Verder gelden in de regio Catalonië de strengste regels. Onder meer clubs, bars en dansclubs zijn daar gesloten en er geldt opnieuw een avondklok tussen 1 uur en 6 uur ’s morgens. Verder wordt het aantal gasten op restaurant en in culturele- en vrijetijdsvoorzieningen beperkt, net als het aantal mensen dat privébijeenkomsten mag bijwonen, aldus de plaatselijke regering van de autonome regio.
Italië
Ook Italië introduceerde reeds maatregelen die (een beetje) strenger zijn. Het mondmasker is opnieuw overal verplicht, ook buiten. Op het openbaar vervoer, in bioscopen, theaters en voetbalstadions moet dat zelfs een FFP2-masker zijn.
In musea zijn enkel gevaccineerde of genezen personen nog welkom (2G-beleid). En vanaf 1 februari is de coronapas nog maar zes in plaats van negen maanden geldig.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
REPORTAGE. Zo beleven gedetineerden kerst in vrouwengevangenis van Brugge: “Je kan alleen maar hopen dat de dag snel voorbijgaat”
Wie kerst zegt, zegt gezelligheid. Maar hoe maak je het gezellig tussen de kille gevangenismuren? Wij mochten langsgaan in de vrouwengevangenis van Brugge en aten onze kerstkroketten achter de tralies. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
PREMIUM
Microbioloog Emmanuel André duidt wat we wel en nog niet weten over omikron: “Ongeremd feesten geeft omikron dubbele versnelling”
Terwijl het Overlegcomité bijeenzat, was er nog veel onduidelijkheid over omikron. We leggen daarom vijf vragen voor aan microbioloog Emmanuel André, die als eerste waarschuwde voor de nieuwe variant. Hij vreest dat kerst en Nieuwjaar de omikronmotor nog twee keer kunnen laten optrekken. Maar hij heeft ook goed nieuws. “Maatregelen kunnen mogelijk sneller effect hebben op het verloop van de vijfde golf.” -
Nieuwe studie toont aan dat Alzheimer in een vroeg stadium zichtbaar is in het oog
Onderzoek heeft uitgewezen dat het oog kan helpen bij de diagnose van de ziekte van Alzheimer en dit voor de gekende symptomen zichtbaar zijn. Meestal wordt de ziekte pas ontdekt wanneer het geheugen en gedrag al aangetast zijn. Uit de studie blijkt dat verandering in het netvlies kan gelinkt worden aan de aantasting van het geheugen. Hierdoor kan de ziekte van Alzheimer in een vroeger stadium ontdekt worden aangezien “de ziekte al tientallen jaren voor de eerste symptomen van geheugenverlies in het lichaam aanwezig is”, klinkt het bij de onderzoekers. -
PREMIUM
Sluiting culturele wereld zindert ook in de Wetstraat na: “Advies experten was een vergiftigd kerstgeschenk”
Niet alleen op de Brusselse Kunstberg, ook in de Wetstraat zindert de sluiting van de cultuursector na. De groenen vroegen al openlijk om de beslissing terug te draaien en wijzen met een beschuldigende vinger naar Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Hij kaatst de bal terug. “De groenen zitten via vier regeringen in het Overlegcomité. Zij betogen dus vandaag gewoon tegen hun eigen beslissing.”