OVERZICHT. Het coronavirus wereldwijd en in België in kaart en grafiek
Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep: op alle continenten zijn er besmettingen vastgesteld, in totaal raakten al meer dan 11 miljoen mensen besmet. Ondertussen blijft het aantal nieuwe besmettingen per dag steeds toenemen. Er vielen al meer dan 500.000 doden, tegelijkertijd is ook een groot deel van de patiënten alweer genezen. Volg hier de laatste stand van zaken in grafiek en kaart.
Delen per e-mail
Alle cijfers komen van de gerenommeerde Johns Hopkins-universiteit, die de wereldwijde verspreiding van Covid-19 uur per uur opvolgt en bijhoudt. Op dit moment is dit de laatste stand van zaken, waarbij het eerste cijfer het totale aantal besmettingen tot nu toe weergeeft.
Op 4 juli werden voor het eerst meer dan 200.000 nieuwe besmettingen wereldwijd gemeld. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië en India werd de laatste dagen een sterke stijging van het aantal besmettingen gerapporteerd. In Europa duiken her en der nieuwe besmettingshaarden op.
In China stijgt het aantal binnenlandse gevallen niet meer significant en lijkt het virus bedwongen (al gaven de Chinezen al toe dat de dodentol in epicentrum Wuhan 50 procent hoger ligt dan tot dan gezegd). Even was er de vrees voor een tweede golf in hoofdstad Peking, maar nieuwe en strenge lockdownmaatregelen en een brede teststrategie lijken die vroegtijdig gestopt te hebben.
De blauwe lijn toont het actuele aantal gevallen (het totale aantal besmette personen, zonder de genezen personen erbij geteld). De zwarte lijn toont het aantal doden. De groene lijn het aantal officieel genezen verklaarde personen.
Noord-Amerika telt volgens de officiële tellingen de meeste besmettingen. Ook in Zuid-Amerika is bij meer dan een miljoen mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Met net geen miljoen besmettingen staat Europa op de derde plaats. Deze grafiek toont de cijfers per werelddeel.
In onderstaande tabel kan u dan weer op zoek naar de meest recente gegevens per land (zoek in het Engels). Tik op de categorie om te rangschikken. De Verenigde Staten voeren de lijst aan, met ruim 2,8 miljoen besmettingen en bijna 130 duizend doden. De cijfers blijven er stijgen en breken dag na dag trieste records. Ook in Mexico slaat het virus hard toe. Het Latijns-Amerikaanse land met zo’n 125 miljoen inwoners staat intussen op de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de meeste corona-overlijdens ter wereld.
Evolutie
Onderstaande grafiek toont de evolutie van het aantal doden in de tijd voor de belangrijkste landen. Elke land heeft als 'startpunt’ op de grafiek de dag waarop de tiende dode werd gerapporteerd. Op die manier vallen de cijfers per land gemakkelijker te vergelijken.
Europa
De blauwe balk toont het aantal nieuwe besmettingen per dag (dus niet het totaal), over een gemiddelde van zeven dagen, waarbij te zien is dat de trend al even lijkt te stabiliseren. De zwarte balk toont het aantal dagelijkse doden, een aantal dat ook al even ongeveer gelijk blijft. De groene balk toont het aantal genezingen.
België
In België is na de piek begin april een duidelijke daling van het aantal bezette ziekenhuisbedden (oranje lijn) te zien. Ook het aantal mensen op de afdelingen intensieve zorg (rode lijn) daalt. Ook het aantal nieuwe overlijdens (zwarte lijn) per dag daalt langzaam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minstens 21 doden bij zelfmoordaanslag in Somalisch restaurant
Bij een zelfmoordaanslag in een restaurant in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 21 mensen omgekomen. Dat meldde de lokale politie. Er vielen ook bijna 35 gewonden. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Verdachte steekpartij Zweden in voorlopige hechtenis
Een Zweedse rechtbank heeft vandaag beslist om de vermoedelijke dader van een steekpartij woensdag in afwachting van zijn proces op te sluiten. De 22-jarige Afghaan zou in de stad Vestlanda zeven personen hebben neergestoken, vier van hen liggen nog in het ziekenhuis. -
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
11
Minimumloon 15 dollar sneuvelt in Amerikaanse Senaat: ook 8 Democraten stemmen tegen
Een voorstel van de linkse senator Bernie Sanders om het minimumloon in de Verenigde Staten te verhogen naar 15 dollar (12,60 euro) per uur heeft het mede door acht Democratische senatoren niet gehaald in de Senaat. -
EU wil toegang tot in VS geproduceerde vaccins AstraZeneca
De Europese Unie wil ook kunnen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde vaccins van farmaceut AstraZeneca. Ze wil de Amerikaanse regering vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen binnen de EU. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro.