OVERZICHT. Besmettingscijfers bereiken recordhoogtes in Verenigd Koninkrijk, Italië en Denemarken door oprukkende omikronvariant
De omikronvariant slaat hard toe in Europa. Niet alleen in België, maar ook in andere landen wint de nieuwe variant aan kracht. En dat laat zich onder meer in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië merken in het aantal nieuwe besmettingen. Die klimmen tot ongeziene hoogtes. Een overzicht.
Verenigd Koninkrijk
Vooral aan de andere kant van het Kanaal evolueren de cijfers in de verkeerde richting. Zo werden er gisteren (23 december) reeds 119.789 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een absoluut record. De cijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn al een tijdje pijlsnel aan het stijgen. Midden december werden de eerste records reeds gebroken, met zowat 60.000 nieuwe besmettingen op één dag. Sindsdien is dat getal alleen maar groter geworden.
Het vorige record dateert van januari. Toen werden er op het hoogtepunt 67.794 nieuwe besmettingen gemeld.
Maatregelen: Gezien het bijzonder hoge aantal besmettingen, zijn de maatregelen verhoudingsgewijs tamelijk mild. Zo zijn de nachtclubs in Engeland nog geopend, al mag men enkel binnen met een coronacertificaat. Zowel in Engeland, Schotland als in Wales en Noord-Ierland is het bovendien verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in winkels. Telewerk is dan weer niet verplicht, het wordt slechts sterk aangeraden. Tot slot worden inwoners nog geadviseerd om het aantal contacten te beperken.
Spanje
Ook Spanje noteert torenhoge cijfers. Op 23 december werden er 72.912 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder (22 december) waren dat er nog ‘maar’ 60.041. Deze getallen liggen hoe dan ook alweer een pak hoger dan het vorige record (43.960 nieuwe besmettingen op één dag) dat dateert van begin juli dit jaar.
Maatregelen: Spanje reageert wel op de slechte cijfers. Zo wordt het op vele plaatsen opnieuw verplicht om een mondmasker te dragen. In Catalonië wordt de avondklok weer geïntroduceerd; tussen 1 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s morgens moeten inwoners thuis blijven. In tal van Spaanse regio’s worden ook strengere maatregelen ingevoerd voor niet-gevaccineerden. Zij zijn bijvoorbeeld niet langer welkom in horecazaken.
Frankrijk
Frankrijk, dat het lang goed deed qua cijfers, lijdt onder de omikrongolf. Gisteren (23 december) werden er al 91.608 besmettingen geregistreerd en dat aantal stijgt wellicht nog. Het vorige record dateert van november 2020, toen er 83.324 besmettingen op één dag werden gerapporteerd.
Maatregelen: Frankrijk hanteert voorlopig op tal van plaatsen een 3G-beleid (gevaccineerd, genezen of getest). In horecazaken moet men bijvoorbeeld een coronapas tonen voordat men mag plaatsnemen. Na nieuwjaar schakelt Frankrijk wellicht over naar een 2G-beleid met strengere regels voor niet-gevaccineerden, zo kondigde premier Jean Castex aan. Nachtclubs en après-ski zijn gesloten.
Portugal
Ook in Portugal - het land met de hoogste vaccinatiegraad - is het aantal nieuwe besmettingen alweer een tijdje aan het stijgen. Gisteren (23 december) werden er 10.549 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Dat is evenwel niets vergeleken met de vorige coronagolven, toen er op het hoogtepunt in januari 16.432 nieuwe besmettingen op één dag werden geteld.
Maatregelen: Als antwoord op de stijgende cijfers kondigde Portugal enkele nieuwe maatregelen aan. Zo is het verplicht om thuis te werken. In horecazaken, bioscopen, theaters en bij sportevenementen moet men verplicht een coronapas tonen. Discotheken en nachtclubs zijn dan weer gesloten.
Italië
Italië telt, afgezien van Roemenië, als enige land in Europa nog wat oranje regio’s volgens het European Centre for Disease Prevention and Control. Toch stijgt het aantal besmettingen in het algemeen. Gisteren (23 december) was er sprake van 44.595 nieuwe besmettingen, een recordcijfer. Het vorige record dat dateert van een jaar geleden: in november 2020 werden er op één dag 41.198 nieuwe besmettingen gerapporteerd.
Maatregelen: Ook Italië scherpt de maatregelen aan. Zo hanteert het een 2G-beleid (gevaccineerd of genezen) waarbij niet-gevaccineerden niet welkom zijn in horecazaken, bij sportevenementen, culturele voorstellingen alsook niet in skiliften. Daarbij is het op veel plaatsen verplicht om een mondmasker te dragen, zowel binnen als buiten.
Denemarken
Een van de grootste stijgingen in besmettingsaantallen doet zich voor in Denemarken. De omikronvariant is er reeds dominant, zo tonen ook de cijfers. Dinsdag (21 december) werden er 13.057 besmettingen geregistreerd. Een dag later waren dat er nog 12.855. Gisteren (23 december) werden er (voorlopig) 11.874 nieuwe besmettingen gerapporteerd. De cijfers zijn al sinds eind oktober aan het stijgen. Tijdens de vorige coronagolven in Denemarken werden er hoogstens 4.508 besmettingen (december 2020) per dag geregistreerd.
Maatregelen: Alle theaters, bioscopen, concertzalen, pretparken en musea zijn inmiddels gesloten. Horecazaken zijn geopend, maar er mag slechts een beperkt aantal klanten plaatsnemen. Daarnaast moeten restaurants en cafés verplicht om 23 uur de deuren sluiten.
Sneltesten zijn gratis in Denemarken, in een poging om de verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Niet alleen hapjes en aperitieven buiten, graag tussendoor ook nog eventjes afkoelen”: zo vier je veilige en gezellige eindejaarsfeesten
“Hoe minder volk, hoe beter”, luidt de kernachtige boodschap van viroloog Steven Van Gucht. Maar door de hoge besmettingsgraad volstaat dat niet voor een veilig feest in beperkte familiekring. Maar hoe organiseer je dat? We brachten alle praktische adviezen van onze experts bijeen in één artikel dat jou langs alle hindernissen gidst. Over welke zelftests wanneer, een CO2-meter of luchtreiniger, met tussendoor antwoorden op praktische vragen als “hoeveel personen per vierkante meter?” -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
15
“Oekraïense drone neergehaald boven Russisch dorp”, zegt Moskou
Rusland beweert dat ze een Oekraïense drone hebben neergehaald die over het Russisch grondgebied vloog. Bij het neerhalen zouden drie mensen gewond zijn geraakt, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Oekraïne heeft nog niet geantwoord op de beschuldigingen. -
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM
Sneller een boosterprik? Deze vaccinatiecentra gaan nu toch open tussen kerst en nieuw
We beseffen het allemaal: hoe sneller we die boosterprik krijgen, hoe sneller we beter beschermd zijn tegen de oprukkende omikronvariant. Nu ook het licht op groen gezet is voor een kortere wachttijd tussen de vaccinaties, is er helemaal geen reden meer om die derde prik snel te gaan halen. Dus hebben vaccinatiecentra verspreid over heel Vlaanderen last minute besloten om tussen Kerstmis en Nieuwjaar toch die prikken te zetten. Lees hier hoe het in jouw gemeente zal verlopen en schrijf je in op de reservelijst QVAX. -
PREMIUM
Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies
Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.” -
Braziliaanse leerling (13) steekt 71-jarige leerkracht neer, vrouw overleeft aanval niet
In het Braziliaanse São Paulo is maandag lokale een 71-jarige leerkracht om het leven gekomen nadat ze met een mes werd gestoken door een 13-jarige leerling. Drie andere leraren en twee medeleerlingen raakten gewond. Dat heeft de regering van de deelstaat São Paulo meegedeeld.