Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © EPA

OVERZICHT. Besmettingscijfers bereiken recordhoogtes in Verenigd Koninkrijk, Italië en Denemarken door oprukkende omikronvariant

De omikronvariant slaat hard toe in Europa. Niet alleen in België, maar ook in andere landen wint de nieuwe variant aan kracht. En dat laat zich onder meer in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië merken in het aantal nieuwe besmettingen. Die klimmen tot ongeziene hoogtes. Een overzicht.

  1. “Niet alleen hapjes en aperitieven buiten, graag tussendoor ook nog eventjes afkoelen”: zo vier je veilige en gezellige eindejaarsfeesten
    PREMIUM

    “Niet alleen hapjes en aperitie­ven buiten, graag tussendoor ook nog eventjes afkoelen”: zo vier je veilige en gezellige eindejaars­fees­ten

    “Hoe minder volk, hoe beter”, luidt de kernachtige boodschap van viroloog Steven Van Gucht. Maar door de hoge besmettingsgraad volstaat dat niet voor een veilig feest in beperkte familiekring. Maar hoe organiseer je dat? We brachten alle praktische adviezen van onze experts bijeen in één artikel dat jou langs alle hindernissen gidst. Over welke zelftests wanneer, een CO2-meter of luchtreiniger, met tussendoor antwoorden op praktische vragen als “hoeveel personen per vierkante meter?”
  2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. Sneller een boosterprik? Deze vaccinatiecentra gaan nu toch open tussen kerst en nieuw
    PREMIUM

    Sneller een booster­prik? Deze vaccinatie­cen­tra gaan nu toch open tussen kerst en nieuw

    We beseffen het allemaal: hoe sneller we die boosterprik krijgen, hoe sneller we beter beschermd zijn tegen de oprukkende omikronvariant. Nu ook het licht op groen gezet is voor een kortere wachttijd tussen de vaccinaties, is er helemaal geen reden meer om die derde prik snel te gaan halen. Dus hebben vaccinatiecentra verspreid over heel Vlaanderen last minute besloten om tussen Kerstmis en Nieuwjaar toch die prikken te zetten. Lees hier hoe het in jouw gemeente zal verlopen en schrijf je in op de reservelijst QVAX.
  3. Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies
    PREMIUM

    Is omikron nu ziekmaken­der of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijk­ste nieuwe studies

    Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.”