Over de jeugd van Vladimir Poetin is weinig bekend. Deze jeugdfoto's zijn veelzeggend
Vladimir PoetinOver het leven van de jonge Vladimir Poetin is maar weinig geweten. Enerzijds door zijn banden met de KGB, anderzijds door zijn obscure (familiale) achtergrond. Enkele recent opgedoken jeugdfoto's tonen de Russische president zoals we hem nog nooit zagen.
De Russische president Vladimir Poetin gaat prat op zijn bescheiden, nederige, maar strenge en tuchtvolle opvoeding. De beroemde - en beruchte - Russische leider, werd geboren op 7 oktober 1952 in het Russische Leningrad. Zijn vader raakte ernstig gewond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder, die alleen met haar kinderen in de stad achterbleef, overleefde de belegering. Poetin was de enige zoon uit een gezin van drie die zijn jeugd zou overleven: een eerste zoon stierf kort na zijn geboorde, de tweede liet eveneens het leven in de oorlog.
Beschermende moeder
Details over de jeugd van Poetin zijn maar moeilijk te vinden. Enerzijds omwille van zijn obscure achtergrond, anderzijds zit ook zijn werk bij de KGB - de Russische geheime dienst - daar zeker voor iets tussen. De enige informatie die we uit die vroege periode in Poetins leven kunnen terugvinden, komt grotendeels van hemzelf, en van zijn vrienden.
Eén van die vrienden wist Masha Gessen, auteur van het boek The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin te vertellen dat Poetins moeder enorm waakzaam en beschermend was naar haar enige overgebleven zoon toe. "Telkens wanneer iemand hem beledigde of hem een strobreed in de weg legde, sprong zij voor hem in de bres." Ze zou er dan ook koste wat kost voor gezorgd hebben dat niemand het waagde haar zoon te vernederen.
KGB en karate
Nog voor hij zijn puberteit bereikt had, begon Poetin zich voor gevechtsport te interesseren. Hij leerde een variant aan die technieken van onder meer karate en judo met elkaar combineerde. Daarna zou hij de overstap naar judo maken.
Van op een zeer jonge leeftijd droomde Poetin er ook van een rol te gaan spelen bij de KGB. De romantisering van de Russische inlichtingendienst door de toenmalige media zal hierin zeker een grote rol gespeeld hebben. Volgens zijn biografie zou de jonge Poetin zich ingeschreven hebben in een vrij elitaire middelbare school en later rechten zijn gaan studeren, omdat dat "zijn kansen op werk bij de KGB aanzienlijk zou verhogen".
Ergens halverwege de jaren 70 ging zijn droom in vervulling en werd hij gerekruteerd door de befaamde Sovjet-organisatie. In 1984 werd Poetin op missie gestuurd naar Oost-Duitsland. Bijzonder boeiend was die opdracht echter niet: hij moest er enkele West-Duitse activiteiten in de gaten houden, en stond er in voor de rekrutering van nieuwe buitenlandse studenten.
Politiek
Toen de Berlijnse muur viel en de voormalige Sovjet-Unie stukje bij beetje uit elkaar begon te vallen, keerde Poetin samen met zijn familie terug naar zijn geboortestreek. Toen hij zich daar engageerde voor de succesvolle burgemeesterscampagne van Anatoly Sobchak, betekende dat de start van zijn politieke carrière. In 1991 stapte Poetin officieel uit de KGB. Dit nadat het agentschap een gefaalde staatsgreep gepleegd had, waardoor de val van de Sovjet-Unie pas echt in gang gezet werd.
Toen Sobachak in de verkiezingen van 1996 het onderspit moest delven, verhuisde Poetin naar Moskou. Twee jaar later zou hij daar aan het hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB, geplaatst worden. Die stap zou het begin van een grootste en haast onnavolgbare politieke carrière aan de Russische top worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tien jaar cel voor Russische tankbestuurder die flatgebouw in Oekraïne beschoot
Een Oekraïense rechtbank heeft een Russische tankbestuurder tot tien jaar cel veroordeeld voor het beschieten van een flatgebouw. Dat laat de Oekraïense veiligheidsdienst SBU weten. Mikhaïl Koelikov werd schuldig bevonden aan ‘schending van het oorlogsrecht’ door de rechtbank van Tsjernihiv. De sergeant zit al sinds het begin van de invasie van Oekraïne gevangen. -
Antwerpen6
Zestien leden van Antwerps Kazou-kamp naar ziekenhuis nadat ze bedorven vis eten in Italië
Zestien Belgische jongeren van Kazou uit Antwerpen zijn in Italië naar het ziekenhuis gebracht nadat ze onwel werden in een restaurant in Bergamo. En dat nog voor ze er een hap gegeten hadden, schrijven Italiaanse media. “De oorzaak bleek een voedselvergiftiging door een eerdere maaltijd, waarbij wellicht bedorven vis werd geserveerd”, aldus de Kazou-woordvoerder. -
Beste van het web
Dit moment maakte Poetin tot wie hij nu is
Wat gaat er om in het hoofd van Vladimir Poetin? Om dat te begrijpen, moet u weten wat er met hem gebeurde tijdens een dramatische nacht in Oost-Duitsland, zo'n kwarteeuw geleden. De BBC vat de gebeurtenissen samen. -
-
Vrouw (57) valt uit achtbaan in Duits pretpark en sterft
Horror in een pretpark in Klotten in de Duitse Moezelstreek. Daar is zaterdagmiddag een 57-jarige vrouw uit een achtbaan gevallen. De hulpdiensten konden haar niet meer reanimeren. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. -
Mijntelco
Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit. -
Time 100
Obama, Merkel, maar ook Kim Kardashian in lijst 100 invloedrijkste mensen
Het Amerikaanse magazine Time heeft zijn lijst met de 100 meest invloedrijke personen ter wereld bekendgemaakt. Dit jaar haalden onder meer Barack Obama, Angela Merkel en de paus, maar ook niet-politieke figuren zoals Kanye West en Kim Kardashian de lijst. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.