Holocaust-overlever Johnny (Ephroim) Jablon (links) loopt onder de poort van vernietigingskamp  Auschwitz-Birkenau door, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gehouden. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Holocaust-overlever Johnny (Ephroim) Jablon (links) loopt onder de poort van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gehouden. Archiefbeeld. © AFP

Oud-nazi (97) in Canada overleden in laatste fase van uitzetting, na juridische strijd van meer dan 20 jaar

Helmut Oberlander, een 97-jarige oud-nazi die lid was van een Einsatzkommando tijdens de Tweede Wereldoorlog, is maandag in Canada overleden. De Canadese autoriteiten waren volgens lokale media net in de laatste fase van een proces om uitzetting te bewerkstelligen, na een juridische strijd die meer dan twee decennia duurde.

  1. Slowaakse 'nazi-misdadiger' nu ook aangeklaagd voor moord

    Slowaakse 'na­zi-misdadiger' nu ook aange­klaagd voor moord

    In Slowakije is een nieuwe aanklacht ingediend tegen de vermeende nazi-oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary. De aanklacht stelt de onlangs opgepakte Csatary (97) verantwoordelijk voor de vervolging van en moord op honderden tegenstanders van de Hongaarse fascistische organisatie Pijlkruisers in Kosice, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zoon van een van de slachtoffers diende de klacht in. Het Openbaar Ministerie in Slowakije maakte dat vandaag bekend.