Holocaust-overlever Johnny (Ephroim) Jablon (links) loopt onder de poort van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gehouden. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Holocaust-overlever Johnny (Ephroim) Jablon (links) loopt onder de poort van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gehouden. Archiefbeeld. © AFP

Oud-nazi (97) in Canada overleden in laatste fase van uitzetting, na juridische strijd van meer dan 20 jaar

Helmut Oberlander, een 97-jarige oud-nazi die lid was van een Einsatzkommando tijdens de Tweede Wereldoorlog, is maandag in Canada overleden. De Canadese autoriteiten waren volgens lokale media net in de laatste fase van een proces om uitzetting te bewerkstelligen, na een juridische strijd die meer dan twee decennia duurde.

 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Slowaakse 'nazi-misdadiger' nu ook aangeklaagd voor moord

  Slowaakse 'na­zi-misdadiger' nu ook aange­klaagd voor moord

  In Slowakije is een nieuwe aanklacht ingediend tegen de vermeende nazi-oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary. De aanklacht stelt de onlangs opgepakte Csatary (97) verantwoordelijk voor de vervolging van en moord op honderden tegenstanders van de Hongaarse fascistische organisatie Pijlkruisers in Kosice, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zoon van een van de slachtoffers diende de klacht in. Het Openbaar Ministerie in Slowakije maakte dat vandaag bekend.
 3. “Medisch onderzoek bij Duitsgezinde dokter bepaalde mijn leven”: Joodse David Wagman (89) dook tijdens WOII onder in Hekelgem
  PREMIUM

  “Medisch onderzoek bij Duitsgezin­de dokter bepaalde mijn leven”: Joodse David Wagman (89) dook tijdens WOII onder in Hekelgem

  Amper 11 jaar was de joodse David Wagman toen hij in tranen afscheid nam van zijn ouders om onder te duiken bij een onbekend gezin in Hekelgem. Zowel hijzelf als zijn ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog, maar het scheelde maar weinig of het gezin werd gedeporteerd richting Duitsland. “Een Duitsgezinde dokter uit Hekelgem had ons kunnen verraden, maar hij heeft het niet gedaan. Dat was een wijze levensles voor mij. Nooit zal ik iemand beschuldigen enkel en alleen omdat hij deel uitmaakt van een bepaalde groep of gemeenschap.”