Vijftienhonderd Belgische paracommando's werden in mei 1978 naar het Zaïrese Kolwezi gestuurd om daar uiteindelijk 2.300 burgers te evacueren.
Volledig scherm
PREMIUM
Vijftienhonderd Belgische paracommando's werden in mei 1978 naar het Zaïrese Kolwezi gestuurd om daar uiteindelijk 2.300 burgers te evacueren. © Para Cdo Diest Ktsa / Facebook

Oud-kolonel die laatste grote Belgische evacuatie meemaakte: "Het is te laat. Ik zie echt niet hoe dit opgelost kan geraken”

De laatste grote evacuatieopdracht van het Belgische leger dateert van mei 1978, nu 43 jaar geleden. Tijdens operatie ‘Red Bean’ slaagden Belgische para’s erin op 72 uur tijd meer dan 2.000 Belgen te evacueren uit het Zaïrese Kolwezi. De huidige operatie ‘Red Kite’ verwijst in naam naar die postkoloniale humanitaire operatie, maar daar houden de gelijkenissen ook op, zo getuigt kolonel op rust Leon De Wulf (76), die in Kolwezi aan het hoofd stond van een voorhoedecompagnie. 

 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 2. Twee tieners doodgeschoten in Memphis, vlakbij bedevaartsoord van Elvis Presley. Baby in kritieke toestand opgenomen

  Twee tieners doodgescho­ten in Memphis, vlakbij bedevaarts­oord van Elvis Presley. Baby in kritieke toestand opgenomen

  In de Amerikaanse stad Memphis zijn vrijdagavond twee tieners doodgeschoten, twee meisjes van 15 en 16 jaar oud. Twee andere kinderen raakten door kogels zwaargewond. Het gaat om een meisje van 16 en een baby van 9 maanden. Zij verkeren volgens de lokale politie nog in kritieke toestand. Ook een volwassen vrouw liep verwondingen op en werd naar een ziekenhuis gebracht.
 3. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.
 1. Polen wil verplichte registratie van zwangerschappen in database van overheid
  6

  Polen wil verplichte registra­tie van zwanger­schap­pen in database van overheid

  De Poolse regering wil vanaf januari een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Volgens tegenstanders wil de overheid op die manier verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. Sinds 2020 is abortus in Polen immers zo goed als volledig verboden. Bovendien keurde het Poolse parlement gisteren een wetsvoorstel goed voor de oprichting van een instituut dat het belang van voortplanting moet promoten en vervolgingsbevoegdheid krijgt.
 2. Pasgetrouwde Belgische Afghaan in Kaboel vreest voor zijn leven: “Gisteren stonden taliban aan de deur van mijn ouders. Ze vroegen waar ik was”
  PREMIUM
  Wingene/Oostende

  Pasgetrouw­de Belgische Afghaan in Kaboel vreest voor zijn leven: “Gisteren stonden taliban aan de deur van mijn ouders. Ze vroegen waar ik was”

  Een jong koppel en hun familie staan op dit moment doodsangsten uit in Kaboel. De 33-jarige H. F, die al sinds 2015 in Oostende woont en in Wingene werkt als lasser, trok twee weken geleden naar zijn geboorteland om er zijn familie te bezoeken en om er te huwen. Wittebroodsweken zijn er niet voor de twee. Ze leven ondergedoken in de omgeving van de luchthaven van Kaboel. De jonge man was in een vorig leven ter plaatse journalist en medewerker van Oxfam. Hij is doodsbang.