Bruno Dey was 17 jaar toen hij aan de slag ging als bewaker in concentratiekamp Stutthof bij Danzig, het huidige Gdansk, in het door Duitsland bezette Polen.
Volledig scherm
Bruno Dey was 17 jaar toen hij aan de slag ging als bewaker in concentratiekamp Stutthof bij Danzig, het huidige Gdansk, in het door Duitsland bezette Polen. © REUTERS

Oud-kampbewaker SS (93) vecht veroordeling aan terwijl hij cel niet eens in hoeft

De 93-jarige Bruno Dey uit Hamburg heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. De rechtbank in de Duitse Hanzestad veroordeelde de voormalige SS-bewaker vorige week tot die straf wegens medeplichtigheid aan moord op minstens 5.230 gevangenen in concentratiekamp Stutthof. 

7 reacties

 • eric meers

  1 jaar geleden
  Wat voor zin heeft het om na 70jaar nog iemand te gaan berechten , dat moest al 60 jaar geleden gebeurt zijn .
 • Lucien Mertens

  1 jaar geleden
  In 2020 een misdadiger van 1940 berechten?! Wat een snelheid etaleert Justitia toch steeds weer...
 • guido Bervoets

  1 jaar geleden
  Weinigen weten dit maar er is maar ongeveer 1% van de nazimisdadigers effectief berecht en veroordeeld. Al de anderen zijn de dans ontsprongen. SS'ers waren geen gewone soldaten, die werden uiterst precies geselecteerd op bereidwilligheid om zonder scrupules de meest onmenselijke daden te doen. Doetjes werden geen SS'er.
 • Gust Kadee

  1 jaar geleden
  Waar zijn ze mee bezig. Blijkbaar kan met het verleden echt niet loslaten. Ik heb alle begrip voor de slachtoffers en dit had uiteraard nooit mogen gebeuren. Maar het begint te lijken op blinde wraak.
 • Cindy Dekkers

  1 jaar geleden
  Jacques Mertens; dat is niet helemaal juist, de SS viel niet onder de dienstplicht. Toetreding tot de Waffen SS was vrijwillig, en in sommige gevallen werd dit juist gedaan om onder de dienstplicht uit te komen. Desalniettemin was hij slechts een minderjarige bewaker, men kan zich afvragen of hij op de hoogte was van de gruweldaden die zich binnen het kamp afspeelden.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.