Zuid-Afrikanen staan aan te schuiven voor een PCR-test.
Volledig scherm
Zuid-Afrikanen staan aan te schuiven voor een PCR-test. © AFP

Opvallend meer ziekenhuisopnames in Pretoria, het epicentrum van de omikronvariant: “Patiënten zijn wel minder zwaar ziek”

Er is nu toch een opvallende stijging van het aantal ziekenhuisopnames merkbaar in Pretoria, het epicentrum van de omikronvariant in Zuid-Afrika. Op dagelijkse basis melden zich gemiddeld 32 coronapatiënten aan, ruim een maand geleden waren dat er nog slechts 9. In vergelijking met de vorige golven zijn er wel minder mensen echt zwaar ziek.

 1. Wat weten we al zeker over omikron? Experten leggen uit: “Het is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”
  PREMIUM

  Wat weten we al zeker over omikron? Experten leggen uit: “Het is zonder twijfel de meest zorgwekken­de variant tot nu toe”

  Een ‘Frankensteinmix’ van mutaties. Zo noemt de topman van vaccinproducent Moderna de nieuwe omikronvariant. Zo mogelijk nog angstaanjagender is dat het algauw enkele weken zal duren voor we weten hoe gevaarlijk omikron écht is. Klopt het dat deze variant veel besmettelijker is en de vaccins kan verschalken? Worden we inderdaad minder ziek na een besmetting? Experten leggen uit wat we op dit moment wél al met zekerheid weten. “Omikron is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers.
 2. Moeder van zwarte Tyre Nichols die stierf na mishandeling door politie: “Laat jullie kinderen de beelden alsjeblieft niet zien”
  Play

  Moeder van zwarte Tyre Nichols die stierf na mishande­ling door politie: “Laat jullie kinderen de beelden alsje­blieft niet zien”

  De familie van Tyre Nichols (29), de zwarte man die stierf nadat hij drie weken geleden zwaar mishandeld werd door vijf zwarte agenten in Memphis, Tennessee, heeft vrijdag een persconferentie gegeven over de dood van de jongeman en de juridische stappen die ze ondernemen. De snelle actie tegen de betrokken agenten moeten een blauwdruk worden voor de toekomst, beklemtoont hun advocaat. De familie dringt er ook op aan dat betogingen vreedzaam verlopen.