Oproerpolitie in Myanmar drijft betogers uiteen
De oproerpolitie van Myanmar heeft zich deze voormiddag verspreid opgesteld aan belangrijke kruispunten van Yangon (Rangoon), de grootste stad van het land, om er honderden manifestanten uiteen te drijven. Ze betoogden er tegen de staatsgreep en eisten een terugkeer naar de democratie en de vrijlating van Aung San Suu Kyi.
Delen per e-mail
Een golf van woede spoelt over Myanmar, met elke dag honderden tot wel duizenden betogers die op straat komen tegen de militaire junta die begin februari met een staatsgreep de macht overnam.
In bepaalde steden hebben de politie en het leger geweld gebruikt maar in Rangoon hebben de autoriteiten tot nu toe terughoudendheid getoond. Ze zetten wel barricades op op verscheidene strategische punten in de economische hoofdstad van het land.
Vandaag ging de oproerpolitie naar de betogers toe, die grotendeels op de grond zaten terwijl ze prodemocratische slogans scandeerden, om hen op te roepen uiteen te gaan. Volgens de onafhankelijke Japanse reporter Hiroki Kitazumi werden minstens twee personen gearresteerd en de politie heeft de belangrijkste verkeersader ontruimd en zo de betogers en journalisten gedwongen om uit te wijken naar secundaire wegen.
Vlak bij het kruispunt in de residentiële wijk Myaynigone, hebben betogers barrières opgeworpen met tafels en prikkeldraad, zodat de politie hen niet kan oppakken. Met veiligheidshelmen op het hoofd riepen de manifestanten: "De val van de dictatuur is ons doel, ons doel!", een refrein dat weerklinkt bij samenkomsten tegen de junta. Bij een ander kruispunt in het centrum van de stad in de wijk Hledan, liepen de betogers weg van de hoofdweg toen de politie hen traag en in formatie benaderde. "Als jullie niet uiteengaan, zullen we jullie uiteen moeten drijven met geweld", riep de politie door een megafoon.
Zodra het verkeer weer op gang kwam, toonden verscheidene automobilisten het handgebaar met drie vingers, een symbool van het verzet.
Voor zover bekend vielen er geen gewonden maar de spanning loopt al sinds dinsdag hoog op in Yangon, toen een promilitaire betoging werd toegelaten in een zone van het stadscentrum dat normaal gezien verboden terrein is voor manifestanten. Confrontaties tussen prodemocratische inwoners en militante aanhangers van het leger zijn daarop losgebarsten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leger Myanmar verbannen van Facebook na staatsgreep
Facebook heeft alle accounts die verbonden zijn met het Myanmarese leger afgesloten. Dat heeft het platform laten weten in een communiqué. De militaire junta wordt ook verbannen van Instagram, dat eigendom is van Facebook. -
2
Al 4,4 miljoen vaccindosissen verspild in India
Sinds het begin van de vaccinatiecampagne zijn in India al zeker 4,4 miljoen vaccindosissen verloren gegaan. Het totale aantal prikjes dat uitgedeeld werd, schommelt rond de honderd miljoen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De precieze reden voor die grote verspilling is niet duidelijk. Verschillende staten klagen intussen over een tekort aan vaccins. -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
-
Multimedia
Goedkoop is niet altijd miskoop bij smartphones: dit zijn de beste onder de 250 euro
Een smartphone kopen die minder dan 250 euro kost, koop je dan niet gewoon rommel die waarschijnlijk snel stukgaat? En mis je dan geen belangrijke functies die je eigenlijk wel nodig hebt vandaag? Onze techredacteur zocht vijf goedkope toestellen uit die toch goed scoren op kwaliteit. -
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Nederland versoepelt: terrassen vanaf volgende week in de namiddag opnieuw open, avondklok verdwijnt
In Nederland eindigt op woensdag 28 april om 04.30 uur de avondklok. Die dag mogen ook buitenterrassen opnieuw open van 12 tot 18 uur. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt. Ook de winkels gaan weer open zonder afspraak. -
4
Eerste Europese supercomputer gelanceerd in Slovenië
In de Sloveense stad Maribor is dinsdag de allereerste Europese supercomputer in werking gesteld. Vega, zoals de infrastructuur heet, beschikt over een snelheid van 6,9 petaflops en moet het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie in de Europese Unie een boost geven.
0 reacties