Roman Protasevitsj werd opgepakt nadat een Ryanair-vlucht werd omgeleid naar Minsk.
Volledig scherm
Roman Protasevitsj werd opgepakt nadat een Ryanair-vlucht werd omgeleid naar Minsk. © REUTERS

Opposant die werd opgepakt na omleiding Ryanair-vlucht legt "bekentenissen af” in video, volgens oppositie ligt hij “in kritieke toestand in ziekenhuis”

Roman Protasevitsj, het Wit-Russische oppositielid dat zondag werd opgepakt na de omleiding van een Ryanair-vlucht naar Minsk, heeft maandag gezegd dat hij “is overgegaan tot bekentenissen”. Dat zei hij in een videoboodschap die werd uitgezonden op de openbare televisie. Oppositieleden zeggen op sociale media dat hij gedwongen werd om die verklaring af te leggen. Eerder op de avond werd gemeld dat Protasevitsj nu in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Dat schrijft althans Tadeus Giczan, hoofdredacteur van het oppositiekanaal Nexta, op Twitter. De woordvoerster van het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van gezondheidsproblemen.

7 reacties

 • John Verbeke

  5 maanden geleden
  Deze zaak toont nog maar eens aan hoezeer Rusland en zijn medestanders met de EU lachen...
 • philippe schotte

  5 maanden geleden
  Inderdaad Eric en al hun ambassades dicht , harde maatregelen of we zijn vertrokken voor een kat en muis spel voor jaren .
 • Eric Vercouillie

  5 maanden geleden
  economisch isoleren en alle wit russische activa in europa blokkeren Zoals de meste charlatans is geld hun enige beweegreden
 • Filiep Lapeire

  5 maanden geleden
  Een politieke kaping van een burgerlijk vliegtuig! Enkel de zwaarste sancties moeten hier toegepast worden, alle handel met dit land met onmiddellijke ingang stopzetten evenals alle grenzen sluiten en alle luchtverkeer in het luchtruim stoppen. Dit moet Europa doen en laat ons hopen dat de rest van de wereld dan snel volgt.
 • roger de cock

  5 maanden geleden
  Als Europese vluchten niet veilig meer kunnen vliegen boven bepaalde landen en gekaapt worden, alle reizigers in gevaar worden gebracht, moet Europa ook zijn vuist tonen. Een akte van oorlog moet als dusdanig beantwoord worden. Geen bka bla bla, actie anders staat binnenkort ook Poetin voor de deur. Witrusland bedreigde rechtstreeks met oorlogstuig burgers van de Eu, dus oorlogsverklaring. In israel wordt dit met raketten bestraft, europa zoals gewoonlijk doet niets, ik schaam me diep
 1. Eén van de twee laatste noordelijke witte neushoorns ter wereld moet uit de race stappen om soort te redden

  Eén van de twee laatste noordelij­ke witte neushoorns ter wereld moet uit de race stappen om soort te redden

  Eén van ‘s werelds laatste twee noordelijke witte neushoorns moet helaas stoppen met het prestigieuze en aartsmoeilijke kweekprogramma dat de soort van uitsterving moet redden. Dat hebben de wetenschappers die zich bezighouden met het huzarenstukje laten weten, schrijft Reuters. De laatste twee noordelijke witte neushoorns zijn een moeder en een dochter. Beide verblijven in het Keniaanse reservaat van Ol Pejeta.
 2. Wit-Russische overheid: “Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas”, Europa spreekt over “kaping”

  Wit-Russische overheid: “Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas”, Europa spreekt over “kaping”

  De Ryanair-vlucht die zondag op de luchthaven van Minsk landde, deed dat omdat de Palestijnse beweging Hamas ermee gedreigd had een bom te laten ontploffen in het vliegtuig boven de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat zegt de Wit-Russische overheid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel hecht geen geloof aan die uitleg. “We zijn getuige geweest van een gedwongen landing die de arrestatie van een opposant, Roman Protasevitsj, mogelijk gemaakt heeft. Hij moet onmiddellijk in vrijheid gesteld worden.” De Europese Unie spreekt officieel van een “kaping”.