AFP
Volledig scherm
© AFP

Opnieuw strenge controles aan grens tussen Spanje en Gibraltar

Aan de grens tussen Spanje en de Britse enclave Gibraltar hebben de Spaanse autoriteiten vanavond opnieuw omstreden grenscontroles uitgevoerd. Het staatspersagentschap Efe berichtte dat autobestuurders bij temperaturen van ongeveer 30 graden in de schaduw tot drie uur moesten wachten. Bij de wachtenden braken door ergernis enkele discussies uit.

 1. Conflict over Gibraltar escaleert: "Fascistische praktijken van Spanje"

  Conflict over Gibraltar escaleert: "Fascisti­sche praktijken van Spanje"

  Gibraltar, de rotspunt in het zuiden van Spanje die officieel tot het Britse grondgebied behoort, verhit opnieuw zwaar de gemoederen bij de twee landen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat "het feestje voorbij is", waarna de Britse minister bevoegd voor Gibraltar uithaalde door te zeggen dat "Spanje zich gedraagt als Noord-Korea". De autonome regering van Gibraltar spreekt over "praktijken die doen denken aan het fascistische Franco-regime".
 2. Capaciteitstarief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?
  Energie

  Capaci­teits­ta­rief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?

  Volgend jaar treedt het capaciteitstarief in werking: de netkosten van je elektriciteit zullen berekend worden op basis van je piekverbruik. Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt dan het zogenaamde capaciteitstarief. Je digitale meter zal die gegevens registreren. Maar wat verandert er als je nog steeds een klassieke, analoge meter hebt? En betaal je meer of minder als je een digitale meter hebt? Mijnenergie.be zocht het uit.