Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AFP

Opnieuw bijna wekelijks Russische militaire schepen langs onze kust in 2021

In 2021 voeren 76 Russische militaire schepen in 44 passages langs onze kust. Dat is bijna een verviervoudiging in vergelijking met 2015, zo blijkt uit een antwoord van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op een vraag van Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld).

26 reacties

 • Miguel Leboucq

  1 jaar geleden
  Boaah, iedereen mag toch in internationale wateren varen? De US navy zit overal ter wereld in de kustwateren en het is geen probleem, als de Russen hetzelfde doen is het groot paniek.
 • Roger Poot

  1 jaar geleden
  Veel generaals een paar korporaals en wat oud ijzer, we zijn veilig.
 • Gaston Miar

  1 jaar geleden
  Gelukkig kunnen we rekenen op onze defensie: 300 man, 2 straaljagers en een oorlogschip.
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Ze komen eens kijken of het licht hier nog brand.
 • Jurgen Herbert

  1 jaar geleden
  Militaire dreiging OK maar geloven jullie nu echt dat Poetin opdracht gaat geven om Oekraïne aan te vallen. Als hij slim is, ik denk het toch, dan moet hij alleen aan GAZPROM opdracht geven om de gaskraan dicht te draaien en Oekraïne (als de EU) ligt plat op zijn buik en begint te spartelen; vooral nu het nog volop wintert (vriestemperatuur en sneeuw).
 1. NAVO stuurt extra schepen en gevechtsvliegtuigen naar oosten van Europa: “Om Rusland af te schrikken”

  NAVO stuurt extra schepen en gevechts­vlieg­tui­gen naar oosten van Europa: “Om Rusland af te schrikken”

  De NAVO stuurt extra schepen en gevechtsvliegtuigen richting Oost-Europa. “Dat moet Rusland afschrikken”, stelt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Moskou reageert echter vooral geprikkeld. “De spanningen worden opgepookt door aankondigingen en dit soort concrete acties”, stelt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Aan HLN LIVE verklaarde legerchef Michel Hofman dat onze eenheden “in een staat van maximale paraatheid zijn”. “Wij zijn klaar om in alle scenario’s mee te spelen. Zo’n 300 manschappen houden zich gereed, schepen en F-16's zitten in de wachtkamer.” België haalt voorlopig geen diplomatiek personeel weg uit Oekraïne.