Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard.
Volledig scherm
Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard. © REUTERS

OPINIE Mark Demesmaeker: "Europa, hoe lang nog mag Spanje de mensenrechten schenden?"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van twee Baskische politieke gevangenen. Klachten over mishandeling of foltering werden door de Spaanse overheid nooit ernstig onderzocht, tot onvrede van het Hof dat nu zelf een onderzoek opstartte. Alvast in deze zaak werd mishandeling bewezen. Een Europese lidstaat onwaardig. En de Europese Commissie? Die zal hoogstwaarschijnlijk wel weer wegkijken van deze Spaanse schande.

24 reacties

 • Benny Van den broeck

  4 jaar geleden
  En dan hebben ze grote mond voor Spanje en Turkije !!
 • jaak Peeters

  4 jaar geleden
  Altijd dezelfde zageventen die het hebben over de overtreding door Catalonië van de spaanse grondwet. Wat hebben de "Belgen" in 1830 dan gedaan? En de Timorezen in 2009? En àlle andere vrijheidsbewegingen? De waarheid is dat in Madrid een fascistisch regime huist. Dat steun je niet, nooit of te nimmer.
 • Danny Valckx

  4 jaar geleden
  Liekens, wat heeft Calvo hier nu weer mee te maken, er zijn er hier een aantal met een zwaar Calvo complex, behandelen jongens !
 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Over de meer dan 800 onschuldige slachtoffers van hun terreur heeft hij liever niet.
 • hugo bernaerts

  4 jaar geleden
  Als hij het woord Spanje hoort wordt deze NVA wortel wakker
 1. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 2. Visserijrel: Franse vissersschepen blokkeren ferry's van en naar Verenigd Koninkrijk in haven van Calais

  Visserij­rel: Franse vissers­sche­pen blokkeren ferry's van en naar Verenigd Koninkrijk in haven van Calais

  Vijf Franse vissersschepen blokkeren in de haven van Calais het ferryverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om een aangekondigde protestactie die anderhalf uur zou duren. Eerder op de dag hielden Franse vissers ook al een Brits containerschip tegen in de haven van St. Malo. Het gebeurt allemaal uit woede over het beperkte aantal visvergunningen dat de Britten afgeven aan Franse schepen.
 1. Zeshonderd passagiers uit Zuid-Afrika vast op luchthaven van Schiphol: eerst test afnemen voor ze land binnen mogen
  Play

  Zeshonderd passagiers uit Zuid-Afri­ka vast op luchthaven van Schiphol: eerst test afnemen voor ze land binnen mogen

  Op de luchthaven van Schiphol heeft zich een opmerkelijke situatie afgespeeld. Zo’n zeshonderd passagiers mochten bij aankomst niet uit het vliegtuig stappen. De twee vliegtuigen kwamen namelijk uit Zuid-Afrika. Door de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika moeten alle passagiers eerst getest worden vooraleer ze het land weer binnen mogen. De passagiers zullen daarom in een beveiligde ruimte op de luchthaven wachten tot ze hun testresultaat ontvangen. Dat kan tot zo’n vier uur duren.
 2. Het dubbele discours van Brahim Abdeslam en de rol van de Belgische politie onder de loep op proces over aanslagen in Parijs

  Het dubbele discours van Brahim Abdeslam en de rol van de Belgische politie onder de loep op proces over aanslagen in Parijs

  Vijf beschuldigdenop het proces in Parijs rond de aanslagen van 13 november 2015, waaronder Salah Abdeslam, hebben vrijdag geweigerd de zitting bij te wonen. Daar werd vrijdag de “puinhoop” benadrukt van de Belgische politie die Brahim Abdeslam, een toekomstige zelfmoordterrorist had vrijgelaten. “We hadden alles op een presenteerblaadje, maar we wisten niet hoe we het moesten gebruiken.”