Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard.
Volledig scherm
Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard. © REUTERS

OPINIE Mark Demesmaeker: "Europa, hoe lang nog mag Spanje de mensenrechten schenden?"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van twee Baskische politieke gevangenen. Klachten over mishandeling of foltering werden door de Spaanse overheid nooit ernstig onderzocht, tot onvrede van het Hof dat nu zelf een onderzoek opstartte. Alvast in deze zaak werd mishandeling bewezen. Een Europese lidstaat onwaardig. En de Europese Commissie? Die zal hoogstwaarschijnlijk wel weer wegkijken van deze Spaanse schande.

24 reacties

 • Benny Van den broeck

  4 jaar geleden
  En dan hebben ze grote mond voor Spanje en Turkije !!
 • jaak Peeters

  4 jaar geleden
  Altijd dezelfde zageventen die het hebben over de overtreding door Catalonië van de spaanse grondwet. Wat hebben de "Belgen" in 1830 dan gedaan? En de Timorezen in 2009? En àlle andere vrijheidsbewegingen? De waarheid is dat in Madrid een fascistisch regime huist. Dat steun je niet, nooit of te nimmer.
 • Danny Valckx

  4 jaar geleden
  Liekens, wat heeft Calvo hier nu weer mee te maken, er zijn er hier een aantal met een zwaar Calvo complex, behandelen jongens !
 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Over de meer dan 800 onschuldige slachtoffers van hun terreur heeft hij liever niet.
 • hugo bernaerts

  4 jaar geleden
  Als hij het woord Spanje hoort wordt deze NVA wortel wakker
 1. Bewaker gaat vuurgevecht aan met schutter in supermarkt, maar botst op kogelvrij vest: “Papa is gestorven als een held”
  Play

  Bewaker gaat vuurge­vecht aan met schutter in supermarkt, maar botst op kogelvrij vest: “Papa is gestorven als een held”

  Bij de schietpartij in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York) is bewaker Aaron Salter omgekomen. Als voormalige agent ging hij een vuurgevecht aan met Payton Gendron. Minstens één schot trof doel, maar de kogelvrije vest van de dader deed de impact teniet. Daarna werd Salter zelf doodgeschoten. “Hij is gestorven als een held”, weet zijn zoon. In totaal vielen er tien doden en drie gewonden.
 2. Japan gaat mondjesmaat weer toeristen toelaten

  Japan gaat mondjes­maat weer toeristen toelaten

  Japan gaat bij wijze van experiment kleine groepen toeristen via georganiseerde reizen weer toestaan in het land, nadat reizigers vanwege de coronapandemie eerder geweerd werden. In eerste instantie zullen toeristen uit de Verenigde Staten, Australië, Thailand en Singapore naar Japan mogen afreizen. Reizigers moeten wel een ziektekostenverzekering hebben en drie vaccinaties tegen het virus hebben gehad, aldus het Japanse bureau voor Toerisme.