Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard.
Volledig scherm
Leden van de Spaanse politidienst Guardia Civil traden op 1 oktober 2017 hardhandig op tegen Catalaanse demonstranten in Barcelona. Op die dag stemden Catalanen in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Spanje, een referendum dat door de Spaanse overheid als illegaal werd verklaard. © REUTERS

OPINIE Mark Demesmaeker: "Europa, hoe lang nog mag Spanje de mensenrechten schenden?"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van twee Baskische politieke gevangenen. Klachten over mishandeling of foltering werden door de Spaanse overheid nooit ernstig onderzocht, tot onvrede van het Hof dat nu zelf een onderzoek opstartte. Alvast in deze zaak werd mishandeling bewezen. Een Europese lidstaat onwaardig. En de Europese Commissie? Die zal hoogstwaarschijnlijk wel weer wegkijken van deze Spaanse schande.

24 reacties

 • Benny Van den broeck

  5 jaar geleden
  En dan hebben ze grote mond voor Spanje en Turkije !!
 • jaak Peeters

  5 jaar geleden
  Altijd dezelfde zageventen die het hebben over de overtreding door Catalonië van de spaanse grondwet. Wat hebben de "Belgen" in 1830 dan gedaan? En de Timorezen in 2009? En àlle andere vrijheidsbewegingen? De waarheid is dat in Madrid een fascistisch regime huist. Dat steun je niet, nooit of te nimmer.
 • Danny Valckx

  5 jaar geleden
  Liekens, wat heeft Calvo hier nu weer mee te maken, er zijn er hier een aantal met een zwaar Calvo complex, behandelen jongens !
 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  Over de meer dan 800 onschuldige slachtoffers van hun terreur heeft hij liever niet.
 • hugo bernaerts

  5 jaar geleden
  Als hij het woord Spanje hoort wordt deze NVA wortel wakker