OPINIE: "Ik word vooral argwanend ten opzichte van iedere enthousiaste aanbeveling op social media"
Bloggergate, alle dagbladen schreven erover: de Ierse hoteleigenaar Paul Stenson die de 22-jarige influencer Elle Darby publiekelijk te kijk zette, nadat deze vroeg om vier dagen gratis in het hotel te logeren, in ruil voor positieve aandacht op haar sociale media kanalen. Ook wel ‘influencer marketing’ genoemd. Stenson, overduidelijk geen fan van influencers, plaatste haar verzoek op Facebook met daarbij het commentaar: “En wie gaat er dan voor mijn personeel betalen? Mogen ze figureren in jouw filmpje? Hoe zit het met de kosten voor licht, water en elektriciteit”? Hij kreeg massale bijval.
“Influencer zijn is mijn baan”, antwoordde de verongelijkte vlogster Elle Darby. En waarom ook niet. In de huidige tijd kan dat namelijk prima, werken als influencer. Marketeers en bedrijven zijn momenteel bereid om soms wel honderdduizenden euro’s neer te leggen voor één simpele Instagramfoto van één persoon, die zogezegd invloedrijk is. Via influencers willen ze hun merk op ‘authentieke wijze’ promoten. Want jongeren houden niet van reclame, maar wel van social media. En van ‘oprechte meningen van echte mensen’.
Een influencer is authentiek, een merk is dat niet, zo luidt het credo. Maar hoe authentiek zijn zelfbenoemde influencers als de vlogster Elle Darby? Die van tevoren al beloven een positief bericht over een hotelovernachting te schrijven, nog zonder ook maar een stap in het hotel te zetten? Die vaak onvoldoende aangeven wanneer ze voor een foto of filmpje worden betaald? Persoonlijk merk ik dat ik door dit soort ‘influencers’ vooral argwanend word ten opzichte van iedere enthousiaste aanbeveling op social media. (“Gebruikt ze die crème omdat het echt werkt, of is het enthousiasme aangewakkerd door de euro’s die ze ervoor terug krijgt”?)
Hoe authentiek zijn zelfbenoemde influencers als de vlogster Elle Darby? Die van tevoren al beloven een positief bericht over een hotelovernachting te schrijven, nog zonder ook maar een stap in het hotel te zetten?
Simone Krouwer
Bovendien vloog in het afgelopen jaar ook nog eens de fraude-berichtgeving ons om de oren: influencers zouden online volgers kopen, onderling in groepen met elkaar afspreken om op elkaars berichten te reageren en robots gebruiken om de algoritmes van de platformen te beïnvloeden. Er zijn zelfs bedrijven die de identiteiten van échte mensen stelen, om zo neppe volgers voor influencers te genereren.
Dat is allemaal mogelijk in de ‘authentieke wereld’ van influencers.
Binnenkort de buurvrouw als influencer?
In de marketingwereld beginnen ze zich onderhand ook wel een beetje zorgen te maken. En dus komen ze met een oplossing: ‘micro-influencers’, mensen met minder volgers zoals u en ik, die in ruil voor een klein bedrag een product onder hun enkele honderden volgers promoten. Ziet u het al voor zich? De buurvrouw die in de ochtend een filmpje op Facebook plaatst, waarin ze haar nieuwe geweldige tandpasta toont? Ik moet er nog even niet aan denken.
Toch geloof ik niet dat het zo ver gaat komen. Misschien komen er nog wat incidenten zoals de publieke ruzie tussen de Hoteleigenaar Stenson en influencer Darby. Maar ik denk (en hoop) dat het besef bij iedereen komt dat we best wat kritischer naar influencer marketing mogen kijken. Het kaf van het koren scheiden. En de échte influencers, gepassioneerde en oprechte mensen die échte mensen (en geen robots) inspireren, zullen wel blijven scoren.
Meneer Stenson zal alleen waarschijnlijk niet meer worden benaderd.
Simone Krouwer is onderzoekster naar online advertentietechnieken aan de Universiteit Antwerpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
om een influencer te mogen heten , moet je eerst zelf iets betekenen. Zelf iets hebben waargemaakt waar mensen naar opkijken. En dat mag van alles zijn, zolang je daarop fier kan zijn. Meedoen aan temptation geldt dus niet aan de voorwaarde. Enkel dan heb je recht op subscribers - Elle ziet dat anders, zij denkt iets te betekenen omdat ze zoveel subscribers heeft vergaard. In mijn wereld, is dat dikke kwatsch en een parasitair bestaan
Patrick Vandeputte
5 jaar geleden
Misschien moeten "influencers" eens echt gaan werken? En alle lemmings die hen volgen in hun "influencen", moeten misschien eens aan een 'eigen' leven denken. Ik heb geen "influencers" nodig om een leven te leiden en dingen te doen. Net zoals ik geen smartphone nodig heb om te gaan winkelen of de weg te vinden. Blijkbaar wordt het "trendy" om je hersens niet meer te gebruiken.
Pieter Vankamp
5 jaar geleden
Mensen van tegenwoordig, geen eigen mening meer, meeloperij, voorgekauwde brol. Influencers ja, zoals jezus en mohamed....
Marcel Vergelopen
5 jaar geleden
't is een digitale vorm van een BV die zijn kop op een doos waspoeder zet, of niet? 'Reclame, dat pakt bij mij niet' pfff
raf janssens
5 jaar geleden
Influencers kunnen enkel overleven omdat hun volgers zelf te lui zijn om op zoek te gaan naar echte feiten over producten of diensten.
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRafael Jansens
Patrick Vandeputte
Pieter Vankamp
Marcel Vergelopen
raf janssens