Opflakkering coronavirus in Europa, maar buitenbeentje Zweden blijft buiten schot
Zweden was van in het begin een buitenbeentje in Europa met een erg eigenzinnige aanpak van het coronavirus. Nu, een half jaar later, is het land dat nog altijd, ook wat de evolutie van Covid-19 betreft. Terwijl de meeste andere Europese landen de cijfers weer fors de hoogte zien ingaan, kan het Scandinavische land het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag laag houden. En dat zonder een harde lockdown.
Er is, wereldwijd, al veel inkt gevloeid over de Zweedse aanpak van de epidemie, die als een soort van lightversie werd bestempeld ten opzichte van de veel strengere coronamaatregelen in andere Europese landen. Geen strikte lockdown dus in Zweden: cafés en restaurants bleven meestal open, net als de winkels en de scholen, toch voor kinderen jonger dan zestien. Voor- en tegenstanders lieten zich daarover herhaaldelijk horen, ook wetenschappers, in binnen- en buitenland.
Maar: ‘the proof of the pudding is in the eating’. En volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) leggen 22 van de 31 Europese landen die het ECDC onder de loep nam slechtere besmettingscijfers voor dan Zweden. De Zweden zitten ongeveer op het niveau van einde maart, helemaal aan het begin van de epidemie dus. Slechts 1,2 procent van de 120.000 afgenomen tests vorige week bleek positief. Bij ons is dat momenteel 3 procent. Het veertiendaagse cumulatieve totaal van het aantal nieuwe gevallen ligt in Zweden op 22,2 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Spanje zijn dat er 279 per 100.000 inwoners, in Frankrijk 158,5, in Tsjechië 118 en in het Verenigd Koninkrijk 59. België staat ook in dit rijtje van landen die slecht scoren met 77 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, ongeveer 3,5 keer meer dan Zweden.
Het brein achter het hele Zweedse plan is epidemioloog Anders Tegnell. “Wij kennen niet de opflakkering van de ziekte zoals vele andere landen die kennen”, stelt hij vast bij France 24. Tegnell toont zich over het algemeen tevreden met de aanpak van zijn land. “Uiteindelijk zullen we wel zien wat het verschil is tussen een strategie die duurzaam is, die je lang kan volhouden en de strategie waarbij je in lockdown gaat, weer opent, in lockdown gaat, en zo de hele tijd opnieuw.”
Zweden telt bovendien minder dagelijkse nieuwe coronagevallen dan de strengere buurlanden Noorwegen en Denemarken. Momenteel verblijven slechts dertien Covid-patiënten in het ziekenhuis. Het weekgemiddelde van het aantal coronadoden per dag stond gisteren op nul.
Tegnell heeft altijd volgehouden dat hij geen groepsimmuniteit nastreeft, maar enkel de verspreiding van het virus wil vertragen, zodat het gezondheidssysteem niet overbelast geraakt. Hij hoopt wél van in het begin dat de Zweedse aanpak op langere termijn duurzamer zou blijken.
Met 579 coronadoden per 1 miljoen inwoners ligt de tol er meer dan vijf keer hoger dan in Denemarken en tien keer meer dan in Noorwegen en in Finland, maar wel lager dan enkele landen die een zware lockdown aan de bevolking oplegden: Engeland, Spanje, Italië en ook ons land. Volgens Tegnell is die hoge dodentol in zijn land niet te wijten aan de algemene aanpak maar aan het gefaalde beleid om het coronavirus buiten de rusthuizen te houden. Daar vielen de meeste van de 5.851 Zweedse coronadoden tot nu toe. “Daar is zeker iets misgelopen”, aldus Tegnell. Zweden stuurde daar overigens bij. Pas vanaf oktober zal er na maanden weer bezoek worden toegelaten in de verzorgingstehuizen.
Johan Carlson, directeur-generaal van het Zweedse departement voor Volksgezondheid, verklaarde vorige week het succes van de Zweedse strategie ook aan de hand van de duidelijke en consistente communicatie die de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid van elke burger legde. Zweden hebben de reputatie daar goed mee te kunnen omspringen.
Grafiek van het aantal coronadoden in de Scandinavische landen en in België:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
NAVO roept Rusland op nucleair ontwapeningsverdrag met VS te respecteren
De NAVO roept Rusland op om beperkingen van het nucleaire ontwapeningsverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten te respecteren. Het gaat om het New START-verdrag, het laatste overblijvende verdrag van zijn soort tussen de twee kernmachten. In januari 2021 verlengden de VS en Rusland het verdrag met vijf jaar. -
Land met zeven keer meer gevangenen dan België pakt uit met immense nieuwe gevangenis
El Salvador is kleiner dan België, maar telt zeker zeven keer meer gevangenen dan ons land. Het kleine land in Centraal-Amerika heeft een nieuwe massagevangenis geopend. Dat is geen overbodige luxe als je kijkt naar de manier waarop de overheid het bendegeweld aanpakt. Er is plaats voor maar liefst 40.000 gedetineerden in de nieuwe gevangenis. En ze zullen er zeker geen luxe moeten verwachten. Er is geen enkele ruimte voorzien om te ontspannen en dergelijke. Daar komt natuurlijk heel wat kritiek op. -
Nieuwe coronamaatregelen in Denemarken, versoepelingen in Zweden
In Kopenhagen worden nieuwe regels geïntroduceerd die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Horecazaken in de Deense hoofdstad moeten uiterlijk om 22 uur de deuren sluiten en klanten die niet aan hun tafel zitten moeten mondmaskers dragen. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
KIJK. Enorme brand bij ontsporing goederentrein bij Pittsburgh
Bij de ontsporing van een goederentrein bij een dorp in de Amerikaanse staat Ohio is een enorme brand ontstaan. De trein ontspoorde aan de grens met Pennsylvania, circa 50 kilometer ten noordwesten van Pittsburgh. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
42 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBenny Deridder
Albert Verbeke
Dieter Detrem
Greet Theys
Rael Rhanouti