Sebastian Kurz schudt de hand van Werner Kogler van de Groenen.
Volledig scherm
Sebastian Kurz schudt de hand van Werner Kogler van de Groenen. © AP

Oostenrijkse kanselier Kurz gaat na extreemrechts nu regeren met groenen: “Tegelijkertijd klimaat én grenzen beschermen”

De Oostenrijkse conservatieve leider Sebastian Kurz heeft met de Groenen overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Kurz en een woordvoerster van de Groenen hebben dat bevestigd. Opvallend: in de vorige regering had Kurz nog extreemrechts als coalitiepartner.

9 reacties

 • Leo Peeters

  2 jaar geleden
  @Johnny Deketel, voor De Wever zou dat een gedroomd scenario zijn gezien hij nu moet kiezen tussen hangen en wurgen. Handenwrijvend zou hij dan aan de zijlijn kunnen blijven staan, maar dat mag hij wel vergeten.
 • Jens van den Broeck

  2 jaar geleden
  Amper een meerderheid. De EU wil koste wat kost extreemlinks door mensen hun strot duwen, om hun massamigratie en de Islamisering in sneltempo verder te zetten.
 • Wim Stals

  2 jaar geleden
  oostenrijk is tenminste een democraties land de kiezer kiest niet de politiek
 • RENE LENAERTS

  2 jaar geleden
  Als je wil besturen in plaats van elkaar stemmen af te snoepen moet dat lukken. Ondertussen was er een ploeg technocraten aan het roer, wat betekent dat hun Oostenrijks politiek systeem beter in elkaar zit.
 • Andté Herbots

  2 jaar geleden
  De soortgenoten van het VB hebben ze in Oostenrijk al uit de regering gegooid wegens onbekwaamheid.Dat zal moesten de Vbers hier toevallig in een regering terechtkomen ook snel gebeuren.
 1. Staatsoliebedrijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneutraal zijn

  Staatsolie­be­drijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneu­traal zijn

  Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft toegezegd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De ambitie van het staatsbedrijf, de grootste exporteur van olie ter wereld, ligt daarmee in lijn met die van Europese branchegenoten zoals Shell en BP. Het gaat er daarbij alleen om de eigen uitstoot terug te brengen, niet die van klanten. “Dat is de verantwoordelijkheid van eindgebruikers, regelgevers en overheden”, zei topman Amin Nasser daarover.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.