Archiefbeeld: mensen staan in de rij om zich te laten vaccineren in Wenen.
Volledig scherm
Archiefbeeld: mensen staan in de rij om zich te laten vaccineren in Wenen. © AP

Oostenrijks parlement stemt voor vaccinatieplicht en gaat daarmee het verst van alle landen van EU

In Oostenrijk komt er een algemene vaccinatieplicht tegen Covid-19, zo heeft de Nationale Raad, het ‘Lagerhuis van het parlement’, donderdag met een brede meerderheid beslist. De plicht geldt vanaf achttien jaar en vanaf 1 februari. Oostenrijk gaat daarmee het verst van alle landen van de Europese Unie.

  1. Nederlandse topinfectioloog: “Aannames over omikron waren te pessimistisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”

    Nederland­se topinfecti­o­loog: “Aannames over omikron waren te pessimis­tisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”

    Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano, eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens de Nederlandse topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel donderdag in de Tweede Kamer.
  2. D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster in MeToo-zaak

    D66 betaalt schadever­goe­ding aan oud-medewerk­ster in Me­Too-zaak

    De Nederlandse politieke partij D66 heeft vorig jaar na een onderzoek van bureau BING onterecht de indruk gewekt dat er geen sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag in een zaak uit 2015 en 2016. “Dat is onjuist”, zegt de partij nu. Het bestuur zet dit in een persbericht recht, en zegt met het slachtoffer, een oud-medewerkster, een overeenstemming te hebben bereikt over “financiële compensatie”.