Oostenrijk wil gas uitsluiten van Europese sancties tegen Rusland
Als de Europese Unie sancties treft tegen Rusland omdat het Oekraïne binnenvalt, mogen de Russische gasleveringen daar geen deel van uitmaken. Dat zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg in een interview met de krant Die Presse. Hij wil ook niet dat de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2 onder het toepassingsgebied van de sancties valt.
De dreigende inval van Rusland in Oekraïne beheerst al weken de internationale politieke agenda. Alleen is het niet duidelijk of en hoe Rusland een offensief zal starten, de Verenigde Staten en de Europese Unie lijken het ook niet eens over de sancties die ze in het geval van een inval tegen Rusland moeten treffen.
Morgen/maandag wordt de kwestie opnieuw besproken door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die in Brussel vergaderen. Als het van Oostenrijk afhangt, dat traditioneel goede relaties met Rusland nastreeft, moet gas dus buiten de sancties vallen. "In Europa zijn we voor onze energie gedeeltelijk afhankelijk van Rusland. Als we nog verwarming en elektriciteit willen, zullen we dat niet in een wip kunnen veranderen", argumenteert minister Schallenberg zondag.
Intussen weet het persagentschap Bloomberg dat de VS gesprekken voert met Qatar over de eventuele bevoorrading van Europa met LNG, in het geval een Russische inval in Oekraïne zou leiden tot gastekorten. De vrees leeft namelijk dat Europese sancties de Russische president Vladimir Poetin ertoe kunnen aanzetten de gaskraan naar Europa nog verder toe te draaien. Russisch gas is goed voor meer dan 40 procent van de Europese voorraden.
Hoe dan ook mag Rusland zich aan zware economische en financiële sancties verwachten als het de territoriale integriteit van Oekraïne schendt, zegt Schallenberg. "In het geval van een escalatie zal de respons duidelijk, ondubbelzinnig en snel zijn", zegt hij. Welke sancties de EU beoogt, is niet duidelijk, maar Schallenberg sluit alvast niet uit dat Rusland afgesneden wordt van het internationale betalingssysteem SWIFT.
Dat het Oostenrijkse olie- en gasbedrijf OMV mee investeert in Nord Stream 2, kan meespelen in de terughoudenheid van Schallenberg om gas te betrekken in nieuwe Europese sancties. Ook bevindt een grote hub voor de verdeling van Russisch gas naar Europa zich in de omgeving van Wenen.
Gas uit Qatar
Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben intussen gesprekken gevoerd met Qatar over de mogelijke bevoorrading van Europa met LNG, in het geval een Russische inval in Oekraïne zou leiden tot gastekorten. Dat weet het persagentschap Bloomberg op basis van welingelichte bronnen. President Joe Biden wil de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, nog deze maand uitnodigen in het Witte Huis.
In Europa is er bezorgdheid dat mogelijke sancties tegen Rusland ervoor zouden kunnen zorgen dat president Vladimir Poetin de gaskraan richting Europa nog verder dichtdraait. Russisch gas is goed voor meer dan 40 procent van de Europese voorraden.
Qatar is een van de grootste producenten wereldwijd van LNG, vloeibaar gemaakt aardgas. Daarvan gaat drie kwart richting Aziatische landen, vooral Japan en Korea. Nu is het emiraat maar goed voor 5 procent van de Europese gasaanvoer.
De VS hopen zo de zorgen van Europese landen over de effecten op de gasbevoorrading wegens sancties tegen Rusland te temperen en bieden een alternatief voor het voorstel van Oostenrijk. Washington wil dat Europa een akkoord sluit over een pakket aan sancties.
De Amerikaanse regering heeft ook met andere landen gesproken over de bevoorrading van Europa met aardgas, aldus nog de bronnen aan Bloomberg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Jobat
Horeca kampt met groot personeelstekort: waarom zou jij in deze sector willen werken?
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Anna (24) overleefde de hellebunker van Marioepol met haar babyzoontje: “Ik moest zijn papje aan kaarslicht opwarmen”
-
-
Biden roept oorlogswet uit 1950 in om tekort aan babymelkpoeder aan te pakken
De Amerikaanse president Joe Biden gaat de ‘Defense Production Act’ aanwenden om het tekort aan babymelkpoeder in de VS aan te pakken. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een erg ongebruikelijke maatregel, want die wet was eigenlijk bedoeld om te worden gebruikt in oorlogstijden. De wet dateert al van 1950. -
Oekraïne schakelt "een van beste sluipschutters van Siberië" uit - Rusland erkent moeilijkheden in oorlog tegen Oekraïne
De Russische soldaat Vadim Sjisjimarin heeft voor een Oekraïense rechtbank verklaard schuldig te zijn aan een oorlogsmisdaad. De tankcommandant is de eerste Rus die daarvoor in Oekraïne terechtstaat. Intussen zijn de vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou opnieuw tijdelijk opgeschort. Herlees alle ontwikkelingen van woensdag 18 mei hier. -
Londen beschuldigt Rusland ervan “pro-Russische leider in Kiev” te willen installeren
De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een invasie van zijn buurland. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde, staat dat de oud-parlementariër Evgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post. -
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden.