Oostenrijk dreigt met vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden, in Roemenië opnieuw avondklok
De Oostenrijkse regering overweegt specifieke vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden als de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting door Covid-19-patiënten verder oplopen. In Roemenië geldt vanaf maandag dan weer opnieuw een avondklok.
“We staan aan de vooravond van een pandemie onder mensen die niet tegen het virus beschermd zijn”, zei de Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg vrijdagavond na een crisisberaad van zijn regering.
Hij sloot een lockdown van de Alpenrepubliek uit voor mensen die gevaccineerd zijn tegen Covid-19 of daarvan hersteld zijn. Wel hoopt hij dat het dreigement met maatregelen tegen ongevaccineerden een signaal zal zijn. Er zijn volgens Schallenberg in zijn land nog te veel "twijfelaars en uitstellers". Zij kunnen volgens Oostenrijkse media bij verder oplopende cijfers met mogelijke lockdownmaatregelen te maken krijgen, zoals gedwongen thuisblijven en alleen voor boodschappen of artsenbezoek de deur uit.
Circa 62 procent van de Oostenrijkse bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd. Op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen liggen inmiddels 220 Covidpatiënten, een sterke stijging en vergelijkbaar met de situatie van een half jaar geleden. Als dat aantal oploopt tot 600, zullen de vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden ingaan.
Vaccinatie stokt
Gezondheidsminister Wolfgang Mueckstein stelt dat Oostenrijk op het ogenblik nog maar in fase 1 van de plannen zit en dat "we ver in de toekomst kijken". Desondanks is de vaccinatiecampagne vrijwel tot stilstand gekomen, met nog maar enkele duizenden prikken per dag.
Eerder deze week maakte de regering bekend dat de meeste werknemers in Oostenrijk met ingang van volgende maand moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen corona, negatief zijn getest of zijn genezen. De gezondheidsautoriteiten gaan steekproeven in bedrijven houden. Werknemers die geen bewijs van hun coronastatus kunnen tonen, riskeren een boete van 500 euro. Werkgevers moeten 3.600 euro betalen, zo besloot de regering.
Boetes kunnen worden vermeden door handhaving van de regels door werkgevers en door de mogelijkheid thuis te werken voor wie weigert zijn toestand aan te tonen. Er gelden uitzonderingen voor werknemers die niet geregeld in contact komen met andere mensen, zoals vrachtwagenchauffeurs.
Avondklok in Roemenië
In Roemenië geldt vanaf maandag dan weer opnieuw een avondklok. Tussen 22.00 uur en 05.00 uur mag niemand meer op straat zijn. De interim-regering van premier Florin Cîțu besloot vrijdagavond laat tot deze maatregel in een poging het snel toenemende aantal coronabesmettingen in het land in te dammen. Ook gaan de scholen voor twee weken dicht, zijn bruiloften en feesten verboden en worden op veel plaatsen mondkapjes en de coronapas verplicht.
De maatregelen gelden voor zeker een maand. Het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft deze maand een recordhoogte bereikt in Roemenië, net als het aantal mensen dat overleden is aan Covid-19, de ziekte die het virus veroorzaakt. Ziekenhuizen kunnen de druk bijna niet meer aan.
“We zitten in een rampzalige situatie”, lichtte viceminister van Binnenlandse Zaken Raed Arafat de kabinetsbeslissing toe. “We zitten in deze situatie, ondanks dat we vaccins hebben, omdat de meesten van ons weigeren zich te vaccineren. We hadden deze situatie kunnen voorkomen.”
Iets meer dan een derde van de volwassen Roemenen is volledig gevaccineerd tegen corona. Daarmee heeft het land de op een na laagste vaccinatiegraad van de Europese Unie. Alleen Bulgarije scoort slechter. Daar is circa een kwart van de inwoners gevaccineerd. In veel Oost-Europese landen is het wantrouwen tegen de overheid groot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Singapore eist vaccinatie of negatieve test voor toegang tot werk
Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben. -
Zal Kim Jong-un verwachte militaire parade bijwonen? Noord-Koreaanse leider is al meer dan een maand niet meer in het openbaar gezien
Waar zit Kim Jong-un? De Noord-Koreaanse dictator is al 35 dagen niet meer in het openbaar verschenen. Dat leidt opnieuw tot speculatie over zijn gezondheid. Vraag is nu of hij deze week de verwachte militaire parade in de hoofdstad Pyongyang zal bijwonen. -
-
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
9
Russische troepen boeken momenteel “amper paar honderd meter terreinwinst per week”
Volgens Oekraïense functionarissen bereiden de Russische troepen zich voor op een “grootschalig en beslissend offensief” in het oosten van het land. Dat zou plaatsvinden midden of eind februari. Britse inlichtingendiensten denken dat de Russen al sinds begin dit jaar proberen om een groot nieuw offensief op poten te zetten. Voorlopig zonder veel succes. -
138
VN-topman waarschuwt: “Wereld stevent met de ogen wijd open af op grotere oorlog”
Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vreest dat het conflict in Oekraïne verder kan escaleren. De wereld stevent op die manier “met de ogen wijd open af op een grotere oorlog”, zo heeft hij maandag meegedeeld voor de Algemene Vergadering van de VN. -
Twintigtal vermoedelijke IS-strijders ontsnapt uit gevangenis in Syrië na aardbeving
Een twintigtal vermoedelijk strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is ontsnapt uit een Syrische gevangenis tijdens een opstand na de zware aardbevingen in het gebied. Dat heeft het Franse peragentschap AFP vernomen van een bron in de gevangenis.