Aan de grensovergang in Torkham, waar Ramaekers en zijn cameraman naartoe reisden, staan een Pakistaanse militair en een talibanstrijder amper een meter uit elkaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Aan de grensovergang in Torkham, waar Ramaekers en zijn cameraman naartoe reisden, staan een Pakistaanse militair en een talibanstrijder amper een meter uit elkaar. © VTM

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers ziet op grens met Pakistan niet de grote exodus: “Er zijn ook Afghanen die terúg naar hun land willen”

Het is geen eenrichtingsverkeer op de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Veel Afghanen willen ook gewoon terug naar hun land. Dat stelt VTM-reporter Robin Ramaekers ter plaatse vast. "Een van die mensen zei me: 'ons land is nu eindelijk bevrijd. We kunnen weer naar huis, het is veilig'", zegt hij vanuit Islamabad.

15 reacties

 • Jean Gallet

  2 maanden geleden
  Vele Afghanen zijn blij dat hun land bevrijd is van de bezetters. En verder ben ik volledig akkoord met de reactie van Mr Bervoets.
 • guido Bervoets

  2 maanden geleden
  Als Afghanen onder een schrikbewind willen leven waar homo's van daken worden gegooid, vrouwen worden gestenigd en jonge meisjes niet naar school mogen gaan is dat hun keuze. Als dat hun mening van vrijheid en veiligheid is hebben wij ons daar niet mee te bemoeien. We kunnen ons daar aan ergeren en medelijden hebben met die mensen maar daar maken we alleen onszelf ongelukkig mee. En als dat voorkomt dat er daar een burgeroorlog a la Syrië wordt gevoerd moeten we daar tevreden mee zijn.
 • Thomas Vandevelde

  2 maanden geleden
  Uiteraard willen een hele hoop Afghanen terug naar hun land. De Amerikaanse diplomaten hadden voorspeld dat de Taliban zo snel weer de macht ging overnemen maar Biden (of z'n adviseurs) luisterde niet naar hun advies. De VS had daar maar 1 ding te zoeken, Bin Laden. Ze hebben hetzelfde gedaan in Irak om massavernietingswapens te zoeken die ze nooit gevonden hebben. Resultaat? De oprichting van IS
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  De Taliban komen voort uit de grootste bevolkingsgroep, de Pashtun. Die proberen hun wil op te leggen aan de rest van het land. Dat is niet anders dan in andere landen. Dat kan op lange termijn er misschien wel toe leiden dat het land uiteenvalt. Zeker nu er grondstoffen te delven zijn. Omringende lande zijn wel geïnteresseerd in een stuk. En een opdeling fnuikt het islamitisch fundamentalisme nog het best.
 • Gerry Cle

  2 maanden geleden
  Het is duidelijk dat de Afghanen de oorlog beu zijn en dat ze zelfs bereid zijn om onder de taliban te leven. IS kan beter maken dat ze weg zijn want ik denk dat de Afghanen die terroristen massaal zullen aangeven.