Oorlogsjournalist Robin Ramaekers toont hoe in Kiev bunkers in gereedheid worden gebracht: “Doet denken aan lang vervlogen tijden”
De spanning in Oekraïne blijft oplopen nu de NAVO én de Verenigde Staten nee zeggen tegen elke Russische eis. In de straten van Kiev groeit de bezorgdheid, stelt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers ter plekke vast. Er worden zelfs bunkers in gereedheid gebracht. “De meeste mensen zijn ofwel bang ofwel net erg strijdvaardig en bereid om zelf de wapens op te nemen”, klinkt het. Ramaekers neemt ons mee in een van de bunkers.
Moskou heeft massaal troepen geposteerd aan de Oekraïense grens, officieel voor een oefening. De Oekraïners zelf zijn er echter niet gerust op.
“Er worden hier bunkers in gereedheid gebracht”, stelt Ramaekers in zijn reportage. “Het gaat om atoomschuilkelders van na de Tweede Wereldoorlog. Dit toont natuurlijk aan hoe gespannen de situatie in de Oekraïense hoofdstad is.”
“Tussen hamer en aambeeld”
“De mensen hebben het gevoel dat ze tussen hamer en aambeeld zitten”, gaat Ramaekers verder. “Ze zijn afhankelijk van wat er boven hun hoofd beslist wordt. Het cynische aan deze situatie is dat deze schuilkelders gebouwd zijn door de Russen om de burgers te beschermen tegen aanvallen uit het Westen. Nu bereiden ze zich voor op wat mogelijk het omgekeerde verhaal zou kunnen zijn.”
Maar is de vraag nu nog steeds of er een conflict zal losbarsten? Of toch eerder wanneer? “Niemand gelooft hier daadwerkelijk dat het tot een gevecht zal komen, maar dat wordt natuurlijk elders bepaald”, aldus Ramaekers. “Het draait om die grote krachtmeting tussen enerzijds de Amerikanen en de NAVO en anderzijds de Russen. Die twee kampen zullen beslissen hoe ver ze precies willen gaan in het opdrijven van deze mogelijke escalatie. De NAVO heeft nu alvast kenbaar gemaakt niet toe te willen geven aan de Russische eisen.”
“Politieke oplossing is nog altijd mogelijk”
De zogenaamde militaire manoeuvres zorgen voor een verhoogde spanning, stelde de NAVO. De Russen moeten daarmee stoppen en praten, staat te lezen in een brief aan Moskou. Dan kan een conflict nog vermeden worden.
“Een politieke oplossing is nog altijd mogelijk, maar dan moet Rusland natuurlijk te goeder trouw beloven om aan tafel te komen en echt moeite te doen om een uitweg te vinden”, reageerde secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
“Kernprincipes”
De NAVO en Washington willen duidelijk niet plooien voor het Russische machtsvertoon. Rusland kan volgens hen geen voorwaarden opleggen aan een ander land. “We hebben duidelijk gemaakt dat er kernprincipes zijn waar we aan vasthouden”, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken optekenen. “Daar horen de soevereiniteit en de integriteit van het grondgebied van Oekraïne bij. Staten hebben ook het recht om hun eigen veiligheidsakkoorden en allianties te kiezen.”
Nord Stream 2
Een militaire aanval tegen Oekraïne zou zeer grote gevolgen hebben, waarschuwen de Amerikanen en de NAVO. “De stappen die we dan samen zullen zetten, zullen heel snel rechtstreeks zaken treffen die president Poetin heel nauw aan het hart liggen", klinkt het.
De Amerikanen en Britten willen bijvoorbeeld de belangrijke gasleiding Nord Stream 2 blokkeren. Die vervoert Russisch gas naar Duitsland. Nord Stream 2 is belangrijk voor de Europese gasbevoorrading, maar tegelijkertijd heeft Rusland die gasinkomsten hard nodig. “Ofwel kiezen ze voor diplomatie en dialoog, ofwel starten ze opnieuw met agressie tegen Oekraïne. De bal ligt in hun kamp, maar we zijn op beide situaties voorbereid”, besluit Blinken.
Russen teleurgesteld
De Russen reageren echter ontgoocheld omdat hun eigen vraag naar meer veiligheidsgaranties genegeerd werd. Zo eisten ze om de verdere uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting stop te zetten en om alle westerse troepen uit de Oost-Europese NAVO-landen weg te halen. Hierop werd niet ingegaan door de NAVO en de VS.
“Er wordt geen rekening gehouden met onze standpunten. Onze bezorgdheden worden zelfs niet eens in overweging genomen. Ik zie weinig reden tot optimisme”, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fanatieke Trump-aanhanger en Congreslid Marjorie Taylor Greene roept op tot protest
Het radicale Republikeinse Congreslid en Trump-vertrouwelinge Marjorie Taylor Greene heeft op Twitter opgeroepen tot protest na de aanklacht tegen de voormalige president. "Ik zal dinsdag naar New York trekken. We moeten protesteren tegen de ongrondwettelijke heksenjacht", stelde Greene. "We gaan president Trump steunen en protesteren tegen de tirannen", vervolgde het Congreslid. "Ik zie jullie dinsdag." -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Controversiële influencer Andrew Tate vrijgelaten uit Roemeense gevangenis
De woordvoerder van Tate heeft in een verklaring bekendgemaakt dat Andrew en zijn broer Tristan vrijgelaten zijn uit de gevangenis in Roemenië. Ze hebben allebei huisarrest gekregen, dat schrijft het Britse ‘Sky News’. Vorige week bepaalde het hof in de Roemeense hoofdstad nog dat de twee in afwachting van hun rechtszaak tot zeker eind april in de cel moeten blijven. -
-
Aantal slachtoffers van tropische storm Freddy loopt op tot minstens 676 in Malawi, ook nog honderden vermisten
In Malawi, in zuidelijk Afrika, is het aantal dodelijke slachtoffers van de tropische storm Freddy opgelopen tot 676. Dat heeft het VN-agentschap OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden) vrijdag bekendgemaakt. Daarnaast zijn er nog 537 mensen vermist. De kans dat zij alsnog levend worden teruggevonden achten de autoriteiten erg klein. -
Voorgeleiding tegen Trump vindt komende dinsdag plaats
De voorgeleiding tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump vindt volgende week dinsdag om 14.15 uur lokale tijd (20.15 uur in België) in New York plaats. Dat hebben verscheidene Amerikaanse media vrijdag gemeld. Trump wordt verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM
50 dagen na de aardbevingen: hoe is het in Turkije? “We horen verhalen van mensen die zich al een maand niet meer hebben gewassen”
Slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Turkije hebben ruim 50 dagen na de natuurramp geen honger en dorst. Ze zijn met behulp van tentenkampen ook niet langer dakloos. Maar daarmee is zo goed als alles gezegd, volgens Vlaamse hulpverleners Sinan en Nuzbiye. “De omstandigheden zijn schrijnend. Een vader die met z’n vier kinderen in een tentje woonde weigerde extra spullen. ‘Geef dat aan de mensen die niets meer hebben’, zei hij.”