Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat in Pijnacker.
Volledig scherm
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat in Pijnacker. © ANP

Ook Nederland op weg naar verstrengingen: Mark Rutte broedt op ‘avondlockdown’

Ook Nederland is op weg om te verstrengen. Het kabinet van premier Mark Rutte broedt op een lockdown in de avonduren. Niet-essentiële winkels, kappers, theaters en cafés zouden daarbij de deuren moeten sluiten tussen 17 uur en 5 uur ‘s ochtends. In ruil zouden scholen wel open kunnen blijven. Het definitieve besluit moet straks genomen worden.

  1. Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwekkende’ variant opduikt in Zuid-Afrika. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

    Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwek­ken­de’ variant opduikt in Zuid-Afri­ka. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

    Het was de Zuid-Afrikaanse viroloog Tulio de Oliveira die de nieuwe omikronvariant eind november identificeerde en omschreef. Dat was geen primeur. In mei 2020 ontdekte hij immers al eens een ‘variant of concern’ (VOC). Waarom deze man al twee keer op zo’n opvallende variant is gestuit? “Oliveira is een oud-collega en erg goed in wat hij doet”, verklaart viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute KU Leuven).