Ook België gaat vaccin AstraZeneca voorlopig niet aan 55-plussers geven
Ook België gaat het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford voorlopig niet toedienen aan ouderen. Al minstens zeven andere Europese lidstaten doen hetzelfde. Het Europese Geneesmiddelenagentschap keurde het vaccin eind vorige week goed, maar wees erop dat er te weinig data waren om de werkzaamheid bij 65-plussers te kunnen beoordelen. België kiest er nu op advies van de Hoge Gezondheidsraad voor om het vaccin voorlopig niet toe te dienen bij 55-plussers. De Taskforce Vaccinatie buigt zich de komende dagen over een eventuele aanpassing van het vaccinatieschema.
Delen per e-mail
Steeds meer Europese lidstaten vaardigen officiële nationale richtlijnen uit over hoe ze omgaan met het vaccin van AstraZeneca. Hoewel dat middel een essentieel onderdeel is van de vaccinatiestrategie van veel landen, nemen heel wat nationale expertencomités toch geen risico en laten ze het vaccin links liggen voor ouderen.
Zweden gebruikt het vaccin voorlopig niet voor 65-plussers omdat er te weinig bekend is over de werkzaamheid bij deze leeftijdsgroep, en vanavond besliste Frankrijk hetzelfde. Polen vaccineert er net als Oostenrijk alleen volwassenen tot 60 jaar mee, en ook Duitsland legt de grens op 60 jaar. Italië begrenst het medicijn zelfs op 55 jaar. Dat raadt ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan, en nu dus ook onze Hoge Gezondheidsraad.
Concreet raadt de Hoge Gezondheidsraad in zijn advies aan de regering aan om de entstof enkel toe te dienen aan de groep tussen 18 en 54 jaar, omdat er nog onvoldoende gegevens voorhanden zijn voor ouderen. In afwachting van verdere studies wordt het vaccin dus niet toegediend aan 55-plussers. “Het gaat om een voorlopig advies”, verduidelijkt Pierre Van Damme, die lid is van de Hoge Gezondheidsraad. “We zullen dat advies herbekijken als er meer gegevens voorhanden zijn over het vaccin en de werkzaamheid bij oudere personen.”
In het Verenigd Koninkrijk is dat advies er niet. Het vaccin werd er al op 30 december goedgekeurd, zonder enige leeftijdsrestrictie. Volgens de Britse MHRA waren er weliswaar te weinig data om een exacte uitspraak te doen over de effectiviteit van het vaccin bij ouderen, maar is wel aangetoond dat er een positief effect is op de immuunrespons bij 65-plussers. Ook de Europese waakhond geeft toe dat het vaccin ook ouderen wel bescherming biedt.
Nieuwe studies afwachten
De landen die tot nu toe een negatief advies hebben gegeven, zeggen erbij dat dat kan veranderen wanneer er nieuwe bevindingen bekend geraken uit andere landen. In ons land wordt bijvoorbeeld uitgekeken naar een groot Amerikaans onderzoek dat later wellicht duidelijkheid geeft over de effectiviteit bij ouderen.
Daarnaast wacht de Hoge Gezondheidsraad ook op resultaten uit het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccin reeds op grote schaal bij 65-plussers wordt toegediend. “Al moeten we er daar wel rekening mee houden dat er soms geschoven wordt met de timing van de toediening van de tweede dosis en er ook vaccins uitgewisseld worden (verschillende vaccins die door elkaar worden gebruikt, red.)”, aldus Van Damme.
Planning
Of de vaccinatiecampagne nu deels overhoop moet worden gehaald, is een gegeven waar de Taskforce Vaccinatie zich de komende dagen over zal buigen. “We zullen nu met de Taskforce moeten bekijken hoe we dit advies zullen vertalen naar de uitvoering en aan wie en hoe we het AstraZeneca-vaccin zullen toedienen”, klinkt het. De beslissing van de Taskforce zou er tegen het einde van de week moeten zijn.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft al gezegd dat als het vaccin van AstraZeneca niet geschikt wordt bevonden voor 65-plussers, de Vlaamse planning moet worden aangepast. Het gaat om het derde coronavaccin dat is goedgekeurd in de Europese Unie, na de duurdere vaccins van Moderna en Pfizer/ BioNTech. AstraZeneca lag de afgelopen tijd onder vuur in de EU omdat het minder kan leveren dan was afgesproken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
OVERZICHT. Bijna 700.000 vaccins geleverd tegen einde deze week, meer dan 300.000 ervan zijn toegediend
Tegen het einde van deze week zullen er in ons land in totaal 678.000 vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca geleverd zijn. De komende weken moeten er daar nog meer dan een miljoen bijkomen. 306.000 vaccins zijn toegediend, de rest van de stock staat geprogrammeerd voor de bewoners en personeelsleden die nog geen eerste dosis hebben gekregen én voor de tweede inspuiting van wie al een eerste prik kreeg. Deze week zijn dat er ongeveer 145.000. -
PREMIUM
INTERVIEW. Vlaamse baas van Janssen Vaccines: “Hoe verder in de tijd, hoe beter ons vaccin werkt”
Het vierde vaccin dat ons uit de coronagreep moet redden is dat van Johnson & Johnson. De man die daarvoor verantwoordelijk is, is Vlaming Johan Van Hoof (63), hoofd van Janssen Vaccines, onderdeel van Johnson & Johnson. “Onze effectiviteit van 66 procent vergelijken met de 95 procent van Pfizer is niet eerlijk. Het onze werd in moeilijkere omstandigheden getest.” -
-
Von der Leyen verdedigt Europese vaccinatiestrategie en beschuldigt Britten van toegevingen op vlak van veiligheid
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vindt de trage aanpak van de Europese vaccinatiestrategie nog altijd de best mogelijke. Dat zegt ze in een reeks interviews in Europese kranten, waarbij ze het Verenigd Koninkrijk ook beschuldigt toegevingen te hebben gedaan op het vlak van veiligheid bij het sneller goedkeuren van de eerste vaccins. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Rapport Amnesty International over bloedbad in Ethiopië: “Naar schatting honderden burgers gedood”
Het leger van Eritrea heeft honderden burgers gedood in de Ethiopische stad Axum, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het bloedbad in het Noord-Ethiopische conflictgebied Tigray zou hebben plaatsgevonden in november.