Een bord met de anderhalvemetermaatregel in de Nederlandse luchthaven Schiphol.
Volledig scherm
Een bord met de anderhalvemetermaatregel in de Nederlandse luchthaven Schiphol. © ANP

Onze Taal roept ‘anderhalvemetersamenleving’ uit tot woord van het jaar

‘Anderhalvemetersamenleving' is woord van het jaar 2020 bij het Nederlandse taalgenootschap Onze Taal. Dat maakte directeur Vibeke Roeper vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Eerder riep ook woordenboek Van Dale ‘anderhalvemetersamenleving’ uit tot woord van het jaar in Nederland. In Vlaanderen was dat 'knuffelcontact'.

 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 2. LIVE. AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins “door problemen in Belgische fabriek” - Van Gucht pessimistisch over daling cijfers
  Play

  LIVE. AstraZene­ca meldt vertraging in eerste levering vaccins “door probleem in Belgische fabriek” - Van Gucht pessimis­tisch over daling cijfers

  Er komt een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland tot 1 maart. En kappers en andere niet-medische contactberoepen mogen op 13 februari weer open, áls de cijfers goed genoeg zijn. Dat zijn enkele van de beslissingen die het Overlegcomité vrijdag heeft genomen. Ondertussen stijgt het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in ons land licht en ook de positiviteitsratio daalt niet meer. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"