Israel (midden onder) met zijn ouders, broers en zussen toen ze nog in Hasselt woonden.
Volledig scherm
PREMIUM
Israel (midden onder) met zijn ouders, broers en zussen toen ze nog in Hasselt woonden. © BNNVARA

Ontsnapte Ruinerwold-zoon Israel vroeg al maand vergeefs om hulp: “Had erg behoefte aan persoonlijk contact”

Israel van Dorsten (28) ontsnapte precies drie jaar geleden uit de boerderij in Ruinerwold. Waar hij onder het juk van zijn vader met zijn familie in totale afzondering leefde. Nu blijkt dat hij een maand lang vergeefs om hulp heeft gevraagd bij meerdere instanties. Over de extreme leefomstandigheden en zijn mentale worsteling los te komen schreef hij een boek. “Ik ben nog steeds zo blij dat ik deze stap heb gezet.”

 1. Hij sloot zijn kinderen op in een hondenhok, zette hen urenlang in een ijskoud bad en misbruikte hen. Maar toch wil Nederlandse justitie ‘horrorvader’ niét meer vervolgen
  PREMIUM

  Hij sloot zijn kinderen op in een hondenhok, zette hen urenlang in een ijskoud bad en misbruikte hen. Maar toch wil Nederland­se justitie ‘horrorva­der’ niét meer vervolgen

  Bijna dertig jaar lang hield hij zijn kinderen gegijzeld op een afgelegen boerderij in het Nederlandse Ruinerwold, waar hij ze opsloot in een hondenhok, verkrachtte en daarna urenlang in een ijskoud bad liet bidden “omdat ze waren bevangen door slechte geesten”. Toch ziet het ernaar uit dat er géén proces komt tegen de intussen 68-jarige Gerrit-Jan van D. Hij kreeg een hersenbloeding en kan niet meer praten, waardoor er volgens het openbaar ministerie geen eerlijk proces mogelijk is. Zijn kinderen reageren teleurgesteld: “We hopen dat hij toch nog wordt vervolgd. Niet omdat we hem zo graag in de cel willen, wel omdat we de bevestiging willen dat wat ons overkomen is, strafbaar is.”
 2. “België blijft draaischijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  “België blijft draai­schijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  België blijft, ondanks de Russische inval in Oekraïne, een internationale draaischijf voor Russisch vloeibaar gas. Zo importeerde België vorig jaar 28 procent meer lng uit Rusland dan in 2021. Dat blijkt uit berekeningen van Greenpeace België, waarover het zaterdag bericht samen met ngo's Bond Beter Leefmilieu en Vredesactie. Zij willen dat het contract tussen gasnetbeheerder Fluxys en het Russische Yamal LNG wordt stopgezet.
 3. KIJK. Schokkende beelden uit Chinese dierentuin tonen aap die flesje gooit naar jong meisje

  KIJK. Schokkende beelden uit Chinese dierentuin tonen aap die flesje gooit naar jong meisje

  Een aap in de Nanning Zoo in de Chinese provincie Guangxi heeft een meisje verwond. Het jonge meisje probeerde een video van het dier te maken. Op deze videobeelden is te zien dat de aap een flesje haar richting uitgooit. Het flesje komt terecht in haar gezicht en ze raakt lichtgewond. De video zorgt voor heel wat discussie online. Sommigen denken dat de bezoekers de aap aan het opfokken waren. Anderen zijn bezorgd over het gedrag van het dier en vinden hem levensgevaarlijk.