Ontmoeting tussen Trump en Poetin afgelopen, Trump gewaagt van "erg goed begin"
De ontmoeting achter gesloten deuren tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin is afgelopen. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax. Trump had het na afloop kort over een "heel goed begin". De presidenten waren enkel vergezeld door hun tolken.
Delen per e-mail
"Ik denk echt dat de wereld wil zien dat we met elkaar overeenkomen", zei Trump. Beide presidenten spraken kort de pers toe, voor hun bilateraal onderhoud. "We zijn de twee grootste kernmachten. We hebben 90 procent van het nucleair (arsenaal, nvdr.) en dat is geen goede zaak. Dat is een slechte zaak. We zullen zien of we daar iets aan kunnen doen. Dit is een negatieve kracht."
"Ik denk dat we samen geweldige kansen hebben als twee landen die, eerlijk gezegd, de afgelopen jaren het niet echt goed met elkaar hebben gevonden. Ik ben hier nog niet te lang, het nadert wel de twee jaar, maar ik denk dat we uiteindelijk een buitengewone relatie zullen hebben", aldus Trump.
De Russische president zei blij te zijn Trump te ontmoeten. "We hebben regelmatig contact. We hebben elkaar via de telefoon gesproken en hadden verschillende ontmoetingen in de marge van verschillende fora. Maar, uiteraard, is het hoog tijd om in detail onze bilaterale betrekkingen en verschillende pijnlijke onderwerpen op de globale agenda te bespreken, er zijn er heel wat", aldus Poetin.
Trump beklemtoonde dat een degelijke relatie met Rusland een goede zaak is. Hij feliciteerde Poetin ook met een "echt geweldige wereldbeker" voetbal.
Na de toespraken schudden beide presidenten elkaar de hand. Daarna ging hun bilateraal overleg van start.
Onderwerpen
"Ik ga met lage verwachtingen, niet met hoge verwachtingen", zei Trump zaterdag in een interview met de Amerikaanse center CBS, die aangaf dat de ontmoeting "niets slechts, en misschien wat goeds" kan opleveren.
De Amerikaanse president werd enkele uren voor zijn top met Kremlinleider Poetin door de Finse president Sauli Niinistö ontvangen. Niinistö begroette Trump en first lady Melania in zijn woning, waar het gezelschap verwacht werd voor een ontbijtvergadering. De Amerikaanse president bedankte zijn Finse ambtgenoot voor diens "fantastische gastvrijheid" en noemde Finland een "groots land".
Trump en Poetin zullen onder meer gedetailleerd over Syrië praten. De steun van Rusland aan de Syrische president Bashar al-Assad, die door de Verenigde Staten en zijn westerse bondgenoten wordt beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tegen burgers, is een van de belangrijkste aandachtspunten geweest in de gespannen relatie tussen Washington en het Kremlin.
Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen
Ook andere controversiële kwesties zullen waarschijnlijk aan de orde komen als de twee wereldleiders elkaar ontmoeten. Zo heeft Trump gezegd dat hij de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen gaat bespreken. Verwacht wordt dat Poetin zijn standpunt zal herhalen dat Moskou daar niets mee te maken heeft.
Mogelijk zal Trump vragen om de uitlevering van de twaalf Russische inlichtingenofficieren die vrijdag aangeklaagd werden voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Dieptepunt
Via Twitter gaf Trump inmiddels te kennen dat de relatie tussen Washington en Moskou "nog nooit zo slecht was". De grote schuldige voor dat dieptepunt is volgens de president het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. "Onze relatie met Rusland was NOOIT slechter, met dank aan vele jaren van Amerikaanse dwaasheid en stompzinnigheid en nu, de frauduleuze heksenjacht", raasde de wereldleider.
In een ander interview dat vandaag zal worden uitgezonden door de Britse zender ITV zei Trump dat hij denkt goed te zullen opschieten met zijn Russische collega. "Voor de Verenigde Staten, en eerlijk gezegd voor het Verenigd Koninkrijk en andere landen, is het een heel goede zaak om op te schieten met Rusland en China en al die andere landen", aldus de Amerikaanse president.
"NAVO nog nooit zo verenigd geweest"
"De NAVO is nog nooit zo verenigd geweest (...) De NAVO is waarschijnlijk nog nooit zo sterk geweest zoals ze dat vandaag is", verklaarde de Amerikaanse president, tijdens een ontmoeting met zijn Finse ambtsgenoot Sauli Niinistö vandaag.
"Het was wat hard in het begin, maar uiteindelijk was het allemaal liefde", zei Trump over de NAVO-top van vorige week in Brussel. Die top vond plaats in een gespannen sfeer, vanwege de agressieve verklaringen van de president tegenover bondgenoten die voor hem niet genoeg aan defensie uitgeven.
Trump klopte zich op de borst na de top, dat hij de bondgenoten had aangezet om meer uit te geven, hoewel de slotverklaring enkel de engagementen bevestigt die de lidstaten in 2014 hebben genomen: tegen 2024 dus 2 procent van het bbp uitgeven aan defensie.
Ook op Twitter had Trump nog de eigen loftrompet geblazen. "Heb veel telefoontjes gekregen van leiders van NAVO-landen, om me te bedanken om hen samen te helpen brengen en hen te focussen op hun financiële verplichtingen, zowel nu als in de toekomst", schreef hij. "We hadden een geweldige top waarover vele van de media niet accuraat hebben bericht. De NAVO is nu sterk en rijk! "
Ook Pompeo en Lavrov spreken elkaar
Tegelijkertijd met de top tussen Trump en Poetin, hebben ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov overleg. Over de inhoud van de gesprekken, maakte het Russische persagentschap Tass geen details bekend.
Voor de ministers gaat het om de eerste persoonlijke ontmoeting. Tot op heden spraken ze elkaar enkel via de telefoon. Pompeo is sinds april minister van Buitenlandse Zaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Poetin wil graag gesprek onder vier ogen met Trump in Helsinki
-
Trump wil werk maken van vrede in Oekraïne
Donald Trump is bereid samen te werken met zowel Kiev als Moskou om het separatistische conflit in het oosten van Oekraïne op te lossen. Dat zei hij gisteren na een telefoongesprek met de president van Oekraïne, Petro Porosjenko. -
Biden zegt dat hij “erg genereuze brief” kreeg van Trump
Joe Biden brengt vandaag zijn eerste dag in het Witte Huis door als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Daar wachtte hem in het Oval Office een brief van zijn voorganger Donald Trump. Hoewel die brak met de traditie en niet naar Bidens inauguratie kwam of zijn opvolger ontving in het Witte Huis, hield hij zich wel aan de traditie om hem een brief na te laten. -
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Protest in Finland tegen Putin-Trump top: "Fuck you both"
Ongeveer 2.500 demonstranten hebben vandaag geprotesteerd tegen de ontmoeting van Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische tegenhanger Vladimir Putin in hun land. Spandoeken luidden: "Fuck you both", "Not welcome" en "Make peace great again". Sommigen zwaaien met regenboogvlaggen in protest tegen de volgens hun homofobe wetten en houding in Rusland. -
The Putin Interviews: Oliver Stone geeft een uniek beeld van de Russische president
"Het is niet mijn doel om Poetin op andere gedachten te brengen, maar om te laten zien wat zijn gedachten zijn." Dat zegt de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone, die het Russische staatshoofd de afgelopen twee jaar meerdere keren bezocht voor de portretreeks die National Geographic dit weekend in twee delen uitzendt.
50 reacties
Anoniem
Peter Bonacasa
jean petermans
Jan peeters
marc verleysen