Bij autobouwer Nedcar in Born werken ook honderden Belgen.
Volledig scherm
Bij autobouwer Nedcar in Born werken ook honderden Belgen. © Foto ANP

Onrust in VDL NedCar, waar ook veel Belgen werken: “Nieuwe opdrachtgever laat op zich wachten”

Doordat een nieuwe opdrachtgever voor de Nederlandse autofabriek VDL NedCar nabij de grens met België - en waar ook veel Belgen werken - op zich laat wachten, neemt de onrust onder de 4.200 werknemers toe. Dat merkt de bestuurder van de Nederlandse vakbond FNV, Ron Peters. De afgelopen tijd ontving hij veel telefoontjes en berichten van ongerust personeel, zo meldt hij aan het Nederlandse persagentschap ANP. "Het einde van de fabriek is in zicht, maar VDL NedCar weigert met ons om de tafel te gaan", verzucht Peters, die nu met een rechtszaak dreigt namens vijf vakbonden, waarvan twee Belgische.

 1. Hoeveel slachtoffers kunnen we nog verwachten? En kan dit ook bij ons gebeuren? Geoloog Marc De Batist beantwoordt 5 vragen over aardbeving in Turkije en Syrië
  PREMIUM

  Hoeveel slachtof­fers kunnen we nog verwachten? En kan dit ook bij ons gebeuren? Geoloog Marc De Batist beant­woordt 5 vragen over aardbeving in Turkije en Syrië

  De aardbeving die Turkije en buurland Syrië heeft getroffen, is één van de zwaarste van de voorbije tien jaar. De kans dat het dodental nog zwaar zal oplopen in de komende uren en dagen is zeer groot. Geoloog Marc De Batist (UGent) legt uit hoe de beving van voorbije nacht is ontstaan en hoe je je kan wapenen tegen zo'n aardschok.
 2. Limburgse Meral heeft familie in door aardbeving verwoeste Gaziantep: “Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin”
  PREMIUM

  Limburgse Meral heeft familie in door aardbeving verwoeste Gaziantep: “Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin”

  De broer van Meral Özcan (42), gemeenteraadslid voor Groen in Beringen, woont met z’n vrouw en twee kinderen in Gaziantep. Ze werden uit hun slaap gerukt door de zware aardbeving van afgelopen nacht in het zuidoosten van Turkije en Syrië. Meral vertelt: “Hun lichaam was niet in staat om te bewegen of reageren. Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin. Zo erg was het.”