Een gewapende politieagent pakt een demonstrant op in Almaty. Beeld van gisteren.
Volledig scherm
Een gewapende politieagent pakt een demonstrant op in Almaty. Beeld van gisteren. © AP

Onrust in Kazachstan: 164 doden, 2.200 gewonden en meer dan 5.000 arrestaties

Bij de zware onrust in het Centraal-Aziatische land Kazachstan zijn al 164 mensen omgekomen. Dit heeft de staatstelevisie zondag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid gemeld. Meer dan 2.200 mensen raakten gewond en meer dan 5.000 mensen zijn gearresteerd. Tijdens de protesten zijn zowat 400 voertuigen vernield, de meeste daarvan politiewagens. Een internationale troepenmacht onder leiding van Rusland heeft de bewaking overgenomen van een aantal “strategische” locaties. 

  1. Rusland niet te spreken over “lompe opmerking” van Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

    Rusland niet te spreken over “lompe opmerking” van Amerikaan­se minister van Buitenland­se Zaken

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich de woede van Moskou op de hals gehaald door op te merken dat Russische hulp een prijs kan hebben. “Als Russen in je huis zijn, kan het soms moeilijk zijn om ze weer weg te krijgen”, zei minister Antony Blinken over de situatie in Kazachstan. “Een lompe opmerking”, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
  2. Kazachse president geeft toestemming om zonder waarschuwing op demonstranten te schieten: “Gewapende bandieten worden geëlimineerd”

    Kazachse president geeft toestem­ming om zonder waarschu­wing op demonstran­ten te schieten: “Gewapende bandieten worden geëlimi­neerd”

    President Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij de ordediensten toestemming heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten op demonstranten om een einde te maken aan de ongeziene protesten van de voorbije dagen in het Centraal-Aziatische land. “Zo'n 20.000 bandieten hebben de financiële hoofdstad Almaty aangevallen en staatseigendommen vernield", sprak Tokajev. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, heeft intussen een beëindiging van het geweld geëist. “Ik roep tot een einde van het geweld op en tot terughoudendheid”, zei ze vrijdag in Parijs.