Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © AFP

Ongeveer 9.000 Oekraïense soldaten omgekomen sinds start invasie, zegt Kiev

De Russische inval in Oekraïne heeft op zes maanden tijd ongeveer 9.000 slachtoffers gemaakt in het Oekraïense leger. Dat meldt de bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valeri Zaloezjny, geciteerd door het persagentschap Interfax-Ukraine.

 1. Oekraïense Kortrijkzanen vangen familie en vluchtelingen op: “Ons mooie land lijkt nu wel de hel, een nachtmerrie waar we niet uit wakker worden”
  PREMIUM
  Kortrijk/Harelbeke/Wevelgem

  Oekraïense Kortrijkza­nen vangen familie en vluchtelin­gen op: “Ons mooie land lijkt nu wel de hel, een nachtmer­rie waar we niet uit wakker worden”

  De Oekraïense gemeenschap in Kortrijk slaat de handen in elkaar. De familie Schkilnyak haalt eigenhandig hun minder mobiele oma aan de grens met Roemenië op en vangt binnenkort in een logeerkamer in hun woning in Bissegem vluchtelingen op. “We kijken niet meer naar het nieuws, het doet te veel pijn”, zegt Yulia (22). De familie zamelt met hun vzw Save Ukraïne ook materiaal in en opende een rekeningnummer. De solidariteit groeit snel. Zo zetten bakkerijspecialist Ranson uit Stasegem en sorteercentrum DHL uit Gullegem al acties op.
 2. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  22

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 1. ANALYSE. Rusland bindt in, maar dat betekent dat het Westen het écht moeilijk krijgt
  PREMIUM

  ANALYSE. Rusland bindt in, maar dat betekent dat het Westen het écht moeilijk krijgt

  Het lijkt erop dat Rusland de bocht heeft gemaakt. Dat het dan toch een elegante uitweg zoekt uit het moeras. De oorlog diende uitsluitend om de Donbas te bevrijden, heet het nu. Het was nooit de bedoeling om steden zoals Kiev te veroveren. Dat is goed nieuws op vlak van mensenlevens. Maar het stelt het Westen ook voor een moeilijke keuze. Tussen een blijvende harde aanpak van Moskou, waar het zelf ook pijn door lijdt — of verslappen en afwachten tot Rusland elders gaat moorden.
 2. Hackers ontdekken grootschalig spionageprogramma waarmee Kremlin Russen illegaal afluistert

  Hackers ontdekken grootscha­lig spionage­pro­gram­ma waarmee Kremlin Russen illegaal afluistert

  Hackerscollectief CAXXII claimt een grootschalig Russisch spionageprogramma te hebben ontdekt. Hiermee zou het Kremlin illegaal burgers en bedrijven controleren. De hackers lekten 128 gigabyte aan documenten die afkomstig zijn van de Russische internetprovider Convex. “Ze sturen actief gegevens naar Moskou”, vertelt een hacker met kennis over deze gegevensdump aan ‘Kyiv Post’. “Het is niet alleen preventief afluisteren.”