Jean-Marc Sauvé, het hoofd van de onafhankelijke commissie.
Volledig scherm
Jean-Marc Sauvé, het hoofd van de onafhankelijke commissie. © AFP

Onderzoekscommissie: “Franse geestelijken hebben sinds 1950 zeker 216.000 jongeren misbruikt”

Naar schatting 216.000 jongeren zijn sinds 1950 het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door geestelijken in de Franse rooms-katholieke kerk. Dat concludeert een onderzoekscommissie. Als ook mensen zonder officiële functie in de kerk als dader meegeteld worden, zou dat aantal zelfs oplopen tot 330.000. Het gaat dan bijvoorbeeld om aalmoezeniers, leerkrachten in katholieke scholen en leiders van jeugdbewegingen.

 1. Europese leiders lijken elkaar plots te verdringen voor een bezoek aan China. Wat is er aan de hand?
  PREMIUM
  19

  Europese leiders lijken elkaar plots te verdringen voor een bezoek aan China. Wat is er aan de hand?

  De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op bezoek bij Xi Jinping, Emmanuel Macron een week later. De Franse president laat zich bovendien vergezellen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Nochtans ziet de Verenigde Staten, een NAVO-bondgenoot, China als economische én mogelijk militaire dreiging. Waarom willen de Europese leiders plots naar China? Wat hopen ze te bereiken op het geopolitieke schaakbord?
 2. Voorzitter Russisch Lagerhuis wil mensen straffen die Haags Strafhof steunen

  Voorzitter Russisch Lagerhuis wil mensen straffen die Haags Strafhof steunen

  De voorzitter van het Russische Lagerhuis of de Doema, Vjatsjeslav Volodin, wil dat er een wet komt gericht tegen activiteiten van het Internationaal Strafhof (ICC) in Rusland. Zo moeten ook mensen die het internationale hof zouden helpen, bestraft kunnen worden. De VS hebben al jaren een wet die militair ingrijpen mogelijk maakt indien Amerikanen in handen van het ICC zouden vallen. Rusland en de VS zijn beide niet aangesloten bij het ICC.
 1. IN BEELD. Manifestatie bij omstreden waterreservoir in Frankrijk loopt helemaal uit de hand

  IN BEELD. Manifesta­tie bij omstreden waterreser­voir in Frankrijk loopt helemaal uit de hand

  Rond een omstreden waterreservoir in aanbouw in Frankrijk is het deze middag tot confrontaties gekomen tussen manifestanten en de ordediensten. In Sainte-Soline, in het departement Deux-Sèvres, waren duizenden mensen samengekomen, ondanks een verbod daarop. De autoriteiten hadden 3.200 gendarmes en agenten gemobiliseerd om de verboden manifestatie te beteugelen. De protesten zijn gericht tegen een project voor waterreservoirs, bedoeld voor de landbouw.
 2. KIJK. “3, 2, 1... Badaboem!” Na drones demonstreren Oekraïners nu ook zelfgemaakte kamikazevoertuigen tegen de Russen

  KIJK. “3, 2, 1... Badaboem!” Na drones demonstre­ren Oekraïners nu ook zelfgemaak­te kamikaze­voer­tui­gen tegen de Russen

  In Bachmoet gebruiken Oekraïense troepen al een tijdje kamikazedrones in de oorlog tegen de Russen. Op beelden uit een documentaire is te zien hoe ze nu ook zelfgemaakte kamikazevoertuigen gebruiken. Het voertuig is vanop afstand bestuurbaar en is volgeladen met explosieven. “Hier zit nog 12 kilogram TNT in”, hoor je een Oekraïense strijder zeggen in de video. Terwijl het voertuig naar zijn doelwit rijdt, zijn er verschillende schoten te horen. Niet veel later is vanop een afstand te zien hoe de Oekraïners succesvol in hun doel slagen.