Speciaal aanklager Robert Mueller
Volledig scherm
Speciaal aanklager Robert Mueller © AFP

Onderzoek van Mueller is afgerond, maar aanklachten kunnen nog volgen

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn onderzoek naar de eventuele samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 afgerond. De ‘grand jury’ die de zaak onderzoekt, is echter nog steeds druk bezig, zo deelde een openbaar aanklager vandaag mee. Een grand jury buigt zich in een gesloten zitting over het door de openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal. Op basis daarvan beslist ze of verdachten kunnen beschuldigd worden van een misdrijf.

 1. 28-jarige arts en proefpersoon vaccin AstraZeneca overleden, maar testen gaan door: vrijwilliger kreeg placebo
  Play

  28-jarige arts en proefper­soon vaccin AstraZene­ca overleden, maar testen gaan door: vrijwilli­ger kreeg placebo

  Een 28-jarige Braziliaan die als proefpersoon mee hielp aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus, is overleden aan covid-19. Dat meldt het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa). De man kreeg echter niet het vaccin zelf toegediend. “We weten nu dat de proefpersoon een placebo kreeg. De proeven kunnen dus gewoon doorgaan”, zegt viroloog Johan Neyts in HLN LIVE.
 2. Tweede lockdown in Israël was iets milder maar veel efficiënter: welke lessen kunnen wij daaruit trekken?

  Tweede lockdown in Israël was iets milder maar veel efficiën­ter: welke lessen kunnen wij daaruit trekken?

  Israël is als eerste land ter wereld opnieuw in een strenge lockdown gegaan. En opmerkelijk: hoewel de teugels deze keer iets losser gelaten werden, zijn de curves sneller gedaald. Valt er voor ons land iets te leren uit die aanpak? Volgens Eran Segal, wetenschapper aan het befaamde Weizmann-instituut, zijn er vooral verschillen te noteren tussen de verschillende bevolkingslagen. En de scholen ziet hij toch ook liever gesloten.