Omstreden 'Pharma Bro' Martin Shkreli moet 64 miljoen dollar terugbetalen en krijgt levenslange ban uit farmaceutische industrie
Martin Shkreli, de voormalige topman van een farmaceutisch bedrijf dat de prijs van een levensreddend medicijn van de ene dag op de andere verhoogde met zo’n 4.000 procent, heeft van de rechter het bevel gekregen om de winsten terug te betalen. Bovendien mag de man, bijgenaamd ‘Pharma Bro’, zijn hele leven lang niet meer in de farmaceutische sector werken.
In haar vonnis oordeelde rechter Denise Cote vrijdag dat Shkreli 64,6 miljoen dollar (56,6 miljoen euro) aan onterecht verkregen winsten moet terugbetalen. Volgens Cote had Shkreli de wetten tegen monopolies geschonden.
Shkreli zit momenteel in de gevangenis. Hij werd in maart 2018 tot zeven jaar cel veroordeeld omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin had opgelicht.
In 2020 spanden zeven Amerikaanse staten en de Federal Trade Commission, die zich inzet voor de bescherming van Amerikaanse consumenten, een rechtszaak tegen hem aan, waarin ze stelden dat Shkreli wetten had overtreden die concurrentiebeperkend gedrag verbieden.
Prijsstijging en concurrentie buitenspel
In 2015 ondernam Shkreli immers stappen om de prijs van Daraprim, een medicijn dat al lang wordt gebruikt om toxoplasmose te behandelen, in de Verenigde Staten van de ene dag op de andere te verhogen van $13,50 tot $750, een prijsstijging van zo’n 4.000%.
Lees verder onder de foto.
Daarnaast verhinderde hij ook dat concurrenten een generieke versie van het niet-gepatenteerde medicijn zouden produceren, door toegang te beperken tot de hoeveelheid Daraprim die nodig was om de door de overheid vereiste tests uit te voeren. Hij beperkte verder ook de toegang tot een belangrijk ingrediënt voor de productie van het geneesmiddel, dat wordt gebruikt om de ziekte te behandelen bij zwangere vrouwen en HIV-patiënten. De maatregelen kregen veel kritiek en leverden hem de bijnamen ‘Pharma Bro’ en ‘meest gehate man van Amerika’ op.
“Geen berouw”
De rechter oordeelde dat Shkreli’s handelingen in strijd waren met de wet. “Door deze strategieën heeft Shkreli de komst van generieke concurrentie minstens achttien maanden vertraagd. Shkreli en zijn bedrijven verdienden meer dan 64 miljoen dollar (56 miljoen euro) met deze regeling,” schreef Cote.
In haar vonnis noemde ze Shkreli de “hoofdrolspeler” in het complot. “Shkreli heeft geen berouw getoond of enig besef dat zijn acties de wet hebben overtreden,” schreef ze. “Terwijl hij de volledige verantwoordelijkheid opneemt voor de prijsstijging van Daraprim van $13,50 naar $750 per pil, ontkent hij de verantwoordelijkheid voor vrijwel al het andere. Het was zijn geesteskind en hij was de drijvende kracht achter elke stap in het proces,” aldus Cote.
Andere prijsstijgingen
Shkreli verhoogde ook de prijs van twee andere geneesmiddelen: Chenodal, dat wordt gebruikt voor de behandeling van een genetische cholesterolstoornis, en Thiola, dat wordt gebruikt voor de behandeling van nierstenen. Hij verhoogde de prijs van Chenodal van $100.000 (ongeveer 88.000 euro) naar $515.000 (451.000 euro) per patiënt per jaar, en verhoogde de prijs van Thiola van $4.000 (ongeveer 3.500 euro) naar $80.000 (zo’n 70.000 euro) per patiënt per jaar. Voor deze prijsverhogingen werd hij niet beschuldigd van onwettig gedrag.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon”
De bekende Nederlandse virologe Marion Koopmans begint zich zorgen te maken over de uitbraken van apenpokken in verschillende landen. “We hebben in het verleden af en toe geïmporteerde gevallen gezien, maar normaal gezien verspreidden die zich niet verder”, klinkt het. “Nu zijn er echter nieuwe gevallen ontdekt in meerdere landen. Dat is erg ongewoon.” In België zijn er nog geen aanwijzingen dat er al gevallen van de apenpokken zijn opgedoken, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan persbureau Belga. -
Canada verbiedt apparatuur van Huawei in 5G-netwerken: kans op spionage zou te groot zijn
Canada verbiedt telecombedrijven om apparatuur van de Chinese leveranciers ZTE en Huawei te gebruiken voor hun 5G-netwerken. Bij die twee bedrijven zijn de zorgen voor de nationale veiligheid te groot. Dat zeggen de Canadese ministers van Industrie en Openbare Veiligheid. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
-
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Twee Belgen gered van gevaarlijke klif in Spaanse bergketen
De Spaanse hulpdiensten hebben twee Belgische bergbeklimmers van 25 en 26 jaar gered. Ze zaten op een hoogte van 2100 meter vast tussen sneeuw en ijs, boven een gevaarlijke klif. De twee verwittigden de hulpdiensten via een familielid in België. Ze werden na een reddingsactie van enkele uren ongedeerd door een helikopter opgepikt. -
LIVE. Rusland draait gaskraan naar Finland dicht - “Bijna 2.000 Oekraïense strijders in Azovstal-fabriek hebben zich overgegeven”
‘The New York Times’ heeft video’s bemachtigd die bewijzen dat Russische paratroepers betrokken waren bij executies in het Oekraïense Boetsja. De Russische invasie slaat elke maand een gat van zowat 5 miljard dollar (4,75 miljard euro) in de Oekraïense begroting. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. “Om ons staande te houden in de oorlog om vrijheid, hebben we snelle en voldoende financiële ondersteuning nodig”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog. -
Jongeren mogen vanaf 16 jaar stemmen voor Europese verkiezingen
Bij de volgende Europese verkiezingen in 2024 zullen ook jongeren vanaf zestien jaar kunnen gaan stemmen. De plenaire Kamer heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd. Enkel N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.