Mathias Cormann, Secretaris-General van de OESO
Volledig scherm
Mathias Cormann, Secretaris-General van de OESO © EPA

OESO: Beloftes van rijke landen over klimaathulp aan arme landen nog niet ingelost

De klimaatfinanciering die de rijke landen aan de ontwikkelingslanden verstrekken, bedroeg in 2019 zo'n 79,6 miljard dollar (67,6 miljard euro), zo heeft de OESO vrijdag gezegd. Het bedrag ligt nog ver onder de beloftes die gedaan zijn, en dan is de impact van de coronacrisis nog niet meegerekend.

  1. Minister van Klimaat: “Gebruik inkomsten uit Europese emissiehandel om energiefactuur te drukken”

    Minister van Klimaat: “Gebruik inkomsten uit Europese emissiehan­del om energiefac­tuur te drukken”

    België heeft zeker nog 350 miljoen euro ter beschikking om de energiefactuur te verlichten, maar dat geld staat op een geblokkeerde rekening omdat de federale overheid en de deelstaten het nog niet eens zijn geraakt over de verdeling van de middelen. Dat zegt federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi. De Ecolo-minister wil dit jaar nog één keer een beroep doen op de oude verdeelsleutel, stelt ze voor.
  2. Wereldvoedselprogramma: “Twee procent van rijkdom Elon Musk kan wereldwijde hongersnood oplossen”

    Wereldvoed­sel­pro­gram­ma: “Twee procent van rijkdom Elon Musk kan wereldwij­de hongers­nood oplossen”

    Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, de Amerikaan David Beasley, kan een kleine groep ultrarijke individuen met slechts een fractie van hun vermogen hongersnood uit de wereld helpen. “Miljardairs moeten nu naar voren treden”, aldus Beasley. De directeur spreekt vooral over de twee rijkste mannen ter wereld: Tesla-topman Elon Musk en Amazon-oprichter Jeff Bezos.