Oekraïners moesten weeskinderen verbergen om Russische deportatie te voorkomen
Uren nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen, begon het gezondheidspersoneel van een kinderziekenhuis in het zuiden in het geheim plannen te maken om de baby’s te redden. De Russen werden ervan verdacht weeskinderen in beslag te nemen en naar Rusland te sturen, dus begon het personeel van het kinderziekenhuis in de stad Cherson medische dossiers van de weeskinderen te vervalsen, zodat het leek alsof ze te ziek waren om te verhuizen.
“We schreven opzettelijk valse informatie dat de kinderen ziek waren en niet vervoerd konden worden”, zegt dokter Olga Pilyarska, hoofd intensieve zorg aan persagentschap AP. “We waren bang dat de Russen erachter zouden komen, maar we besloten dat we de kinderen koste wat het kost zouden redden.”
Tijdens de oorlog zijn de Russen ervan beschuldigd Oekraïense kinderen te deporteren naar Rusland of Russische gebieden om ze op te voeden als hun eigen kinderen. Minstens duizend kinderen werden uit scholen en weeshuizen in de regio Cherson gehaald tijdens de acht maanden durende bezetting van het gebied door Rusland, aldus de plaatselijke autoriteiten. Hun verblijfplaats is nog steeds onbekend.
Bewoners zeggen dat er nog meer kinderen vermist zouden zijn, als sommigen in de gemeenschap niet hun leven hadden gewaagd om zo veel mogelijk kinderen te verbergen. In het ziekenhuis in Cherson verzon het personeel ziektes voor elf verlaten baby’s onder hun hoede, zodat ze ze niet aan het weeshuis hoefden mee te geven. In het weeshuis zouden ze Russische documenten krijgen en mogelijk worden meegenomen. Eén baby had “longbloedingen”, een andere “oncontroleerbare stuiptrekkingen” en een andere had “kunstmatige beademing nodig”, aldus Pilyarska over de valse dossiers.
“Ik moest de kinderen verbergen”
Aan de rand van Cherson, in het dorp Stepanivka, vervalste Volodymyr Sahaidak, directeur van een centrum voor sociale en psychologische rehabilitatie, eveneens papieren om 52 verweesde en kwetsbare kinderen te verbergen. De 61-jarige plaatste enkele van de kinderen bij zeven van zijn medewerkers, anderen werden naar verre familieleden gebracht en enkele van de oudere kinderen bleven bij hem, zegt hij. “Het leek erop dat als ik de kinderen niet zou verbergen, ze gewoon bij me weggehaald zouden worden.”
Maar ze verplaatsen was niet gemakkelijk. Sahaidak moest creatief worden in het vervoer van de kinderen. In één geval vervalste hij documenten waarin stond dat een groep kinderen in het ziekenhuis was behandeld en door hun tante werd meegenomen om te worden herenigd met hun moeder, die negen maanden zwanger was en aan de andere kant van de rivier op hen wachtte, zegt hij.
Meegenomen naar de Krim
Terwijl Sahaidak erin slaagde de Russen af te schudden, hadden niet alle kinderen evenveel geluk. Uit het weeshuis in Cherson waar het ziekenhuis de elf baby’s naartoe zou hebben gestuurd, werden in oktober zo’n vijftig kinderen geëvacueerd en naar verluidt meegenomen naar de Krim. De Krim is het gebied dat Rusland in 2014 illegaal annexeerde. “Een bus kwam met het opschrift Z (een strijdsymbool geschilderd op Russische voertuigen, red.) en de kinderen werden meegenomen”, zegt Anastasia Kovalenko, die in de buurt woont.
Aan het begin van de invasie probeerde een lokale hulpgroep de kinderen te verbergen in een kerk, maar de Russen vonden hen enkele maanden later, brachten hen terug naar het weeshuis en evacueerden hen vervolgens, aldus plaatselijke bewoners.
Ontkenning
Eerder dit jaar meldde persagentschap AP dat Rusland duizenden Oekraïense kinderen aan Russische gezinnen gaf voor pleegzorg of adoptie. AP ontdekte dat ambtenaren Oekraïense kinderen zonder toestemming naar Rusland of door Rusland bezette gebieden hebben gedeporteerd. De Russische autoriteiten hebben herhaaldelijk gezegd dat het overbrengen van kinderen naar Rusland bedoeld is om hen te beschermen tegen vijandigheden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beweringen dat het land de kinderen in beslag neemt en deporteert, verworpen.
“Lokale en nationale veiligheidsdiensten zijn op zoek naar de kinderen die werden overgebracht, maar ze weten nog steeds niet wat er met hen is gebeurd”, zegt Galina Lugova, hoofd van de militaire administratie van Cherson. “We weten niet wat er met deze kinderen is gebeurd. We weten niet waar de kinderen uit weeshuizen of uit onze onderwijsinstellingen zijn, en dat is een groot probleem.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
IN BEELD. Dronefoto’s en -video’s tonen enorme schade van aardbeving in Turkije en Syrië
Er zijn duizenden doden en gewonden gevallen bij de zware aardbeving in Turkije en Syrië. De eerste schok had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarna waren er nog een reeks bevingen, waaronder eentje met een kracht van 7,5. Dat heeft ook voor zware schade gezorgd aan gebouwen en infrastructuur. Dat tonen videobeelden gemaakt met drones in de Turkse stad Çukurova, die hierboven te bekijken zijn. Hieronder zijn foto’s verzameld die de ravage in Turkije en Syrië tonen. -
-
PREMIUM
Kan Oekraïne de Krim heroveren? Dit zijn de opties en de valkuilen: “Het kan eindigen in waar bloedbad”
Vladimir Poetin had zich voorgenomen om Oekraïne in tien dagen te veroveren. Nu, negen maanden later, worstelt het Russische leger om het grondgebied dat het heeft kunnen innemen, vast te houden. Gesterkt door zijn militaire successen streeft Oekraïne er nu naar om alle bezette gebieden te heroveren, inclusief de Donbas en de Krim. Is dit überhaupt mogelijk en wat zijn de valkuilen? “Op Westerse steun kan nauwelijks worden gerekend.” -
Rusland en Iran gaan samen fabriek bouwen voor snellere drone "die nieuwe uitdaging kan vormen voor Oekraïense luchtafweer”
Moskou en Teheran hebben plannen om samen een fabriek te bouwen die snellere drones kan maken voor de oorlog in Oekraïne. Het ontwerp voor de drones komt uit Iran en het gebouw zal in Rusland komen te staan. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant ‘The Wall Street Journal’. -
“Russische soldaten zetten seksueel geweld steeds vaker in om Oekraïners te vernederen”
De Oekraïense procureur-generaal stelt een “drastische toename” van seksueel geweld door Russische soldaten aan de kaak. Alle genders en leeftijdsgroepen worden getroffen, vertelt Andriy Kostin aan enkele kranten. Het Duitse persagentschap DPA kon de publicatie al inkijken. -
Tientallen doden bij aardverschuivingen door noodweer in zuiden Peru
In het zuiden van Peru zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen bij aardverschuivingen na zware regenval. Twintig anderen zijn gewond geraakt. Volgens de autoriteiten, die waarschuwen dat het dodental verder kan oplopen, worden nog twee mensen vermist.