Aleksandr Doegin, huisfilosoof van Vladimir Poetin, op de begrafenis van zijn dochter Daria Doegina.
Volledig scherm
Aleksandr Doegin, huisfilosoof van Vladimir Poetin, op de begrafenis van zijn dochter Daria Doegina. © AP

Oekraïne zit volgens VS achter moord op Russische pro-oorlog journaliste Daria Doegina

Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op journaliste Daria Doegina, dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.

 1. Russen schrijven boodschappen op raketten: "Voor Daria, we zullen je wreken"
  Play

  Russen schrijven boodschap­pen op raketten: "Voor Daria, we zullen je wreken"

  Op beelden is te zien hoe Russische troepen boodschappen schrijven op raketten die ze daarna afvuren naar Oekraïense troepen. “Voor Daria Doegina” valt er onder andere te lezen. Doegina (29) kwam om bij een autobomaanslag even buiten Moskou. Haar vader Alexander Doegin is een invloedrijke ultranationalist. Rusland beschuldigt de Oekraïense geheime dienst ervan achter de moord op Daria Doegina te zitten, maar Kiev ontkent elke betrokkenheid.
 2. Russische inlichtingendienst geeft beelden vrij van vermeende dader achter moord op Daria Doegina

  Russische inlichtin­gen­dienst geeft beelden vrij van vermeende dader achter moord op Daria Doegina

  De Oekraïense geheime dienst zat achter de moord op Daria Doegina. Dat besluit de Russische inlichtingendienst FSB althans, na het onderzoek naar de moord dat goed één dag na de feiten is afgerond. Daarbij heeft de FSB ook beelden vrijgegeven waarop de vermeende dader te zien zou zijn. Volgens de FSB zat de Oekraïense Natalia Vovk achter de aanslag, en zou de vrouw intussen naar Estland zijn gevlucht.