Professoren David Criekemans en Sven Biscop over het sturen van F-16's naar Oekraïne.
Volledig scherm
PREMIUM
Professoren David Criekemans en Sven Biscop over het sturen van F-16's naar Oekraïne. © Eva Beeusaert/AFP

Oekraïne wil nu ook gevechtsvliegtuigen van het Westen: hoeveel verder zou de oorlog dan escaleren?

Worden vliegtuigen het volgende Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland? Na de tanks wil het land ook onze gevechtsvliegtuigen. Maar hoeveel verder zou de oorlog dan escaleren? Professoren internationale politiek David Criekemans en Sven Biscop geven antwoord.

 1. Hoe reageert Rusland op de westerse tanks? En wat met de nucleaire dreiging? “Er zullen nog tienduizenden mensenlevens verloren gaan”
  PREMIUM

  Hoe reageert Rusland op de westerse tanks? En wat met de nucleaire dreiging? “Er zullen nog tienduizen­den mensenle­vens verloren gaan”

  Nu het Westen minstens 105 tanks naar Oekraïne stuurt, rijst de vraag hoe Rusland zal reageren. Vanmorgen werd Oekraïne al opgeschrikt door een dodelijke rakettenregen. Ondertussen dreigt een Russisch topdiplomaat om “geen nucleaire provocaties aan te wakkeren”. Is de nucleaire dreiging terug? En zullen de westerse tanks Oekraïne naar de overwinning helpen? Professoren internationale politiek David Criekemans en Tom Sauer (UAntwerpen) leggen uit.
 2. Weer een spion uit de weg geruimd? Pas gevluchte Rus van zebrapad gemaaid in Verenigde Staten
  PREMIUM

  Weer een spion uit de weg geruimd? Pas gevluchte Rus van zebrapad gemaaid in Verenigde Staten

  Een 23-jarige man is in de Amerikaanse staat New Jersey van de weg gemaaid door een auto die met hoge snelheid door het rode licht reed en daarna vluchtmisdrijf pleegde. Doorgaans geen ongeval dat het wereldnieuws haalt, ware het niet dat het zwaargewonde slachtoffer Fidar Choebajev is. De man vluchtte eind vorig jaar weg uit Rusland en zou een harde schijf met een schat aan informatie meegesmokkeld hebben naar de VS.