VTM Nieuws / AP
Volledig scherm
© VTM Nieuws / AP

Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsreporter “humanitaire ramp”

De Oekraïense troepen zijn in het zuiden van het land door Russische stellingen gebroken, en slaagden er tegelijk in hun offensief in het oosten uit te breiden. De doorbraak in het zuiden is de grootste sinds het begin van de oorlog: vijf dorpen langs de strategische rivier de Dnjepr zijn weer in Oekraïense handen gevallen, laat de stafchef van president Volodymyr Zelensky weten. Hoewel het Oekraïense leger dus wel stilaan aan terrein wint, stevent de bevolking af op “een humanitaire ramp”, zo zegt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers.

 1. Russische soldaten op de vuist in kazerne in Moskou: “Nieuwelingen worden niet met open armen ontvangen”

  Russische soldaten op de vuist in kazerne in Moskou: “Nieuwelin­gen worden niet met open armen ontvangen”

  Op een militaire basis nabij Moskou is het, volgens mediaberichten, tot een massale vechtpartij gekomen tussen net gemobiliseerde soldaten en collega's die al langer in het leger dienen. De Russische president Vladimir Poetin kondigde recent een gedeeltelijke mobilisatie aan. "De nieuwelingen worden echter niet met open armen ontvangen, integendeel: ze moeten hun kleren en gsm's afstaan", aldus de nieuwssite ‘Baza’. De rekruten haalden de bovenhand in de vechtpartij.
 2. Terreurspecialist waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”
  PREMIUM

  Terreurspe­ci­a­list waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”

  Volgens terreurspecialist Colin P. Clarke is de kans dat Rusland naar terreur in Europa grijpt als vergelding voor de steun aan Oekraïne niet onbestaande. “Eerder waren er al dodelijke aanslagen tegen leveranciers van het Oekraïense leger in Oost-Europa”, waarschuwt hij. Wie zat er juist achter die verdachte explosies? En als het zover komt, loopt dan ook België gevaar?
 3. Bodycambeelden tonen hoe politie jongen (9) redt uit vijver nadat hij door het ijs zakt
  Play

  Bodycam­beel­den tonen hoe politie jongen (9) redt uit vijver nadat hij door het ijs zakt

  De politie uit de Amerikaanse staat Illinois heeft een kind uit een vijver gered nadat hij door het ijs was gezakt. De 9-jarige jongen wou zijn bal pakken, die op het ijs was terechtgekomen, maar dat liep niet goed af. Met touwen trokken de agenten hem uit het water. Ze redden ook een vrouw, die achter het kind was gesprongen om hem te redden. Na wat onderzoeken in het ziekenhuis mocht de jongen weer naar huis.