Oekraïense premier Denys Shmyhal en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.
Volledig scherm
Oekraïense premier Denys Shmyhal en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. © ANP / EPA

Oekraïne krijgt 5 miljard euro extra steun van EU

De EU heeft volgens Kiev een memorandum van overeenstemming ondertekend voor het vrijmaken van vijf miljard euro aan noodleningen voor Oekraïne. “Dit is een nieuw gebaar van de EU om Oekraïne te steunen bij het winnen van de oorlog, bij de wederopbouw en bij het nastreven van een Europese toekomst”, meldt de Oekraïense premier Denys Sjmyhal maandag op Twitter.

  1. Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsreporter “humanitaire ramp”

    Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsre­por­ter “humanitai­re ramp”

    De Oekraïense troepen zijn in het zuiden van het land door Russische stellingen gebroken, en slaagden er tegelijk in hun offensief in het oosten uit te breiden. De doorbraak in het zuiden is de grootste sinds het begin van de oorlog: vijf dorpen langs de strategische rivier de Dnjepr zijn weer in Oekraïense handen gevallen, laat de stafchef van president Volodymyr Zelensky weten. Hoewel het Oekraïense leger dus wel stilaan aan terrein wint, stevent de bevolking af op “een humanitaire ramp”, zo zegt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers.
  2. Russische soldaten op de vuist in kazerne in Moskou: “Nieuwelingen worden niet met open armen ontvangen”

    Russische soldaten op de vuist in kazerne in Moskou: “Nieuwelin­gen worden niet met open armen ontvangen”

    Op een militaire basis nabij Moskou is het, volgens mediaberichten, tot een massale vechtpartij gekomen tussen net gemobiliseerde soldaten en collega's die al langer in het leger dienen. De Russische president Vladimir Poetin kondigde recent een gedeeltelijke mobilisatie aan. "De nieuwelingen worden echter niet met open armen ontvangen, integendeel: ze moeten hun kleren en gsm's afstaan", aldus de nieuwssite ‘Baza’. De rekruten haalden de bovenhand in de vechtpartij.