Een brand nabij graansilo's in de regio Donetsk.
Volledig scherm
Een brand nabij graansilo's in de regio Donetsk. © REUTERS

Oekraïne heeft “kwart van zijn landbouwgrond” verloren door Russische invasie

Oekraïne heeft een kwart van zijn landbouwgrond verloren door de Russische bezetting van bepaalde gebieden in het zuiden en het oosten. Dat heeft het ministerie van Landbouw van het land maandag bekendgemaakt. De voedselzekerheid komt echter niet in het gedrang, aldus nog het ministerie.

5 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Liane Den abt : In Frankrijk wordt er nu aan de boeren gevraagd de velden die ze bij wet moeten laten rusten, sneller in te zaaien. Dat is al een nieuwe maatregel. verder vraag ik me af of de landbouw echt wordt afgebouwd. De intensieve veeteelt ja. Trouwens een bos en varkens gaan goed samen. Er moet inderdaad eerlijk overleg gepleegd worden, zoals u schrijft. En vooral de zaken durven anders te bekijken; andere culturen bv.
 • Gilbert De Meyer

  2 maanden geleden
  Rusland maakte afspraken met Afrika zij zullen dus graan hebben, maar wij hadden het zo nodig ons te bemoeien en sancties op te leggen, (zie telkens schot in eigen voet) wij zouden wel eens honger kunnen krijgen, vooral de minst bedeelden onder ons, rijken zullen het wel kunnen betalen.
 • Jef Denijs

  2 maanden geleden
  Dan zullen we zelf de ontbrekende gewassen moeten aanplanten. Gelukkig zijn er andere EU landen die kunnen helpen ik zou een exportverbod opleggen, we moeten mekaar helpen binnen de unie.
 • Liane Den abt

  2 maanden geleden
  Is het dan wel slim om in het westen de landbouw af te bouwen? Er moet dringend een eerlijke discussie komen tussen 2 strekkingen in de wetenschap : de aanhangers van een extreme ecologie theorie met intensieve ingreep in de natuur en anderzijds de aanhangers van een natuur volgens klassiek model met plaats voor bossen en landbouw. En dit vooraleer er onomkeerbare beslissingen genomen worden.
 • Paul Boutsen

  2 maanden geleden
  Het probleem voor vooral de Afrikaanse landen zal zijn dat die 25% grond onder de Russen nooit geen opbrengst meer gaan kennen als onder de Oekraïners. Dus geen graan genoeg meer voor Afrika, met dank aan Poetin en zijn barbaren.
 1. “Zelensky verliest aan populariteit om late waarschuwing oorlog”

  “Zelensky verliest aan populari­teit om late waarschu­wing oorlog”

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in eigen land een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview eerder deze week met de Amerikaanse krant ‘The Washington Post’. Daarin zei hij dat hij vorig najaar al “grimmige waarschuwingen” van de Verenigde Staten kreeg over een oorlogsdreiging vanuit Rusland, maar deze niet openbaar maakte “uit angst dat Oekraïners het land massaal zouden verlaten”.