De 44-jarige Oksana Minenko laat de littekens op haar gezicht zien nadat ze plastische chirurgie moest ondergaan.
Volledig scherm
De 44-jarige Oksana Minenko laat de littekens op haar gezicht zien nadat ze plastische chirurgie moest ondergaan. © REUTERS

Oekraïense vrouw (44) getuigt over traumatische ervaringen in martelkamer: “Handen in kokend water en nagels eruit getrokken”

“Een levend lijk”, zo omschrijft de 44-jarige Oekraïense Oksana Minenko zichzelf sinds ze werd gemarteld door Russische soldaten in de stad Cherson. Tijdens verschillende ondervragingen dompelden ze haar handen onder in kokend water, trokken haar vingernagels uit en sloegen haar zo hard in het gezicht dat ze plastische chirurgie nodig had. De vrouw doet nu haar volledig verhaal aan het nieuwsagentschap ‘Reuters’.

26 reacties

 • Jeroen Bleys

  2 maanden geleden
  Jean West - dus dan sluiten we de ogen en laten dit allemaal maar gebeuren? Is enkel maar een kwestie van tijd, en zeker als we niet eindelijk eens een lijn in het zand trekken. Misschien beter nu ingrijpen, nu het nog kan, voor het te laat is en we nog meer aanzien worden als zwakkelingen welke niet durven om in te grijpen.
 • Patrik De Weirdt

  2 maanden geleden
  En nog steeds zijn er mensen die deze gruwelverhalen in twijfel trekken en het gedrag van Rusland blijven goed praten.
 • fabienne vanbraeckel

  2 maanden geleden
  Is dat allemaal wel waar,bewijzen... Aan beide kanten.
 • Jean West

  2 maanden geleden
  Velen begrijpen niet als de NAVO ingrijpt de derde Wereldoorlog een feit is en Europa een slagveld word.
 • San Pauwels

  2 maanden geleden
  Rusland is schuldig aan tal van misdaden tegen de menselijkheid. Niet alleen in Oekraïne maar ook in de Afrikaanse landen. De Russische Wagner-huurlingen worden ingezet in conflictgebieden, met oog op het verwerven van zeldzame grondstoffen. Ze proberen op deze manier greep te krijgen op Europa en VS.
 1. China beweert dat het “illegaal” Amerikaans oorlogsschip heeft verdreven in Zuid-Chinese Zee

  China beweert dat het “illegaal” Amerikaans oorlogs­schip heeft verdreven in Zuid-Chinese Zee

  Het Chinese leger beweert dat het een Amerikaans oorlogsschip heeft verjaagd nadat het “illegaal” was binnengedrongen in Chinese territoriale wateren. “De strijdkrachten zullen te allen tijde een hoge staat van paraatheid handhaven en alle noodzakelijke maatregelen nemen om de nationale soevereiniteit, veiligheid, vrede en stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee te waarborgen”, meldt een woordvoerder van de Chinese marine.
 2. Beelden tonen verlaten martelkamer in Cherson na vertrek van Russen
  Play

  Beelden tonen verlaten martelka­mer in Cherson na vertrek van Russen

  De Oekraïense politie maakte eerder al bekend dat er een martelkamer werd gevonden in Cherson. Nu duiken daar ook beelden van op. Wanneer de Russen de stad verlieten, werden er enkele martelkamers gevonden. Op de beelden toont de politie een kleine donkere ruimte waarin de burgers zouden hebben vastgezeten. Op de grond liggen lakens waarmee ze konden slapen. Een man getuigt over de folteringen die hij daar heeft moeten ondergaan. Volgens hem werden gevangenen gemarteld met elektriciteit tot ze het bewustzijn verloren. Wanneer ze weer bijkwamen, gingen de folteringen gewoon verder.