Mykhailo Dianov werd gefotografeerd (links) toen hij met enkele honderden andere Oekraïense strijders stand hield tegen de Russische troepen in de Azovstalfabriek. Rechts een beeld van deze week.
Volledig scherm
Mykhailo Dianov werd gefotografeerd (links) toen hij met enkele honderden andere Oekraïense strijders stand hield tegen de Russische troepen in de Azovstalfabriek. Rechts een beeld van deze week. © RV

Oekraïense strijder van iconische foto in fabriek Azovstal overleeft belegering en krijgsgevangenschap, maar is fysiek nog maar schim van zichzelf

Een foto van hem ging de wereld rond tijdens de wekenlange belegering van de Azovstalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol. Toen het laatste bolwerk van verzet midden mei viel, werden de overgebleven Oekraïense strijders krijgsgevangen genomen. Mykhailo Dianov (42) overleefde het en werd afgelopen week vrijgelaten bij een gevangenenruil. Als een schim van zichzelf.

 1. Zelensky waarschuwt Oekraïners voor strenge winter: “Samen kunnen we alles doorstaan”

  Zelensky waarschuwt Oekraïners voor strenge winter: “Samen kunnen we alles doorstaan”

  Oekraïners moeten zich voorbereiden op een lange en strenge winter met hevige Russische beschietingen. Dat zei president Volodymyr Zelensky zondagavond in een videoboodschap. "Zolang ze raketten hebben, zullen ze niet rusten", zei Zelensky over de Russen. "Rusland probeert deze winter de koude tegen het volk te gebruiken", zei het staatshoofd over de recente gerichte aanvallen van Moskou op energiecentrales in Oekraïne.
 2. Russen helpen elkaar te ontsnappen aan legerdienst: “Als ze me komen halen, breek ik mijn arm. Dat is beter dan de dood”
  PREMIUM

  Russen helpen elkaar te ontsnappen aan leger­dienst: “Als ze me komen halen, breek ik mijn arm. Dat is beter dan de dood”

  “Dit is een soort nachtmerrie... Ik kan niet geloven dat dit ons allemaal overkomt.” Het is middernacht als de Russische ‘Alice’ dit schrijft op Telegram. We volgden een dag lang de Russische inwoners na de ‘gedeeltelijke’ mobilisatie. Wat volgt was een combinatie van massale paniek, duizenden vragen en berichten via sociale media met één doel: Rusland ontvluchten. “Een gebroken arm is beter dan de dood.”