Illustratiefoto: Oekraïense soldaat loopt door de loopgraven aan het front.
Volledig scherm
Illustratiefoto: Oekraïense soldaat loopt door de loopgraven aan het front. © AFP

Oekraïense soldaten getuigen over strijd tegen Wagner-leger: “Ze klimmen letterlijk over de lijken van hun strijdmakkers”

“We vochten soms tien uur aan een stuk. Het was niet in golven, maar een constante aanval van Wagner-troepen.” CNN sprak met Oekraïense soldaten die moesten vechten tegen het Russische huurlingenleger Wagner en dat leverde een akelig beeld op van hoe een dag aan het front er uit ziet.

8 reacties

 • Patrick Somers

  2 maanden geleden
  Ik lees hier dat sommigen precies heel veel weten hoe de oorlog in elkaar steekt maar eigenlijk niks omdat ze alleen de westerse propaganda volgen. Sommigen eisen van meer gevechten en zelfs atoomwapens in te zetten. Vanaf de zijlijn is het gemakkelijk roepen en jullie weten toch dat het allemaal van ons belastinggeld is dat heel dat circus bekostigd wordt
 • frans Venloo

  2 maanden geleden
  En dat omdat de Vs er kernkoppen wil plaatsen en het bestaande akkoord met Rusland verbrak. Binnenkort gaan ze massavernielingswapens zoeken in Iran en china gelove wie wil
 • Karel Valgaern

  2 maanden geleden
  Dat is het gevolg van jarenlange propaganda, Ton. Als je ziet hoeveel respect Russische leiding, militairen en huurlingen hebben voor hun eigen mensen (totaal niets dus) Moet je je afvragen wat het lot gaat zijn van de Oekraïners als heel hun land veroverd moest worden, afgesloten van het Westen. Hoeveel doden zullen er dan gaan vallen? Nu reeds in de bezette gebieden is de Oekraïnse taal verboden, Oekraïnse cultuur verboden, iedere Oekraïnse gedachte verboden.
 • Louis Momme

  2 maanden geleden
  Oekraïnse soldaten vechten tegen gewetenloze massamoordenaars en daarmee is alles gezegd. Dat moet het Westen onmiddellijk stoppen met alle middelen, ook vliegtuigen. Poetin is duidelijk ten einde raad. Hou de atoomkoppen maar klaar.
 • stefan meues

  2 maanden geleden
  De Oekraïners putten kracht uit Zelensky. Hij is in mijn ogen inderdaad de beste leider op dit moment. Iemand die in de bres springt voor zijn land en zijn volk tot het uiterste van zijn mogelijkheden. Respect.
 1. “Burgers werden voor mijn ogen doodgeschoten”: cameraman Stijn (36) toont harde realiteit van oorlogsverslaggeving in ‘War Junkies’
  PREMIUM
  Machelen-aan-de-Leie

  “Burgers werden voor mijn ogen doodgescho­ten”: cameraman Stijn (36) toont harde realiteit van oorlogsver­slag­ge­ving in ‘War Junkies’

  111. Zoveel dagen stond cameraman Stijn De Smet (36) uit Machelen-aan-de-Leie al aan het front in Oekraïne om reportages te draaien voor VTM. Ook wanneer de kogels, bommen en raketten hem rond de oren suizen, legt hij de oorlogsgruwel vast. Vanaf woensdag 1 februari vertelt hij samen met andere oorlogscorrespondenten in de driedelige documentaire War Junkies hoe hij, maar ook hoe zijn familie die dagen beleeft. “Tegen mijn moeder zeg ik nooit alles wat ik meemaak”, zegt Stijn. Wij krijgen hier alvast wel een voorproefje.