Olena Zelenska sprak via een videoverbinding tijdens de conferentie.
Volledig scherm
Olena Zelenska sprak via een videoverbinding tijdens de conferentie. © Reuters

Oekraïense presidentsvrouw Zelenska: “Steeds meer vrouwen trekken naar het front na spoedopleiding”

De Oekraïense strijdkrachten, in heel het westen geprezen om hun moed en wilskracht, krijgen steeds meer steun van gewone Oekraïense vrouwen die zich vrijwillig aanmelden voor een militaire spoedopleiding. Dat zijn er nu al 37.000 en zo'n duizend van hen voeren intussen het bevel over een eenheid.

 1. De grote meerwaarde van 36.000 vrouwelijke Oekraïense soldaten: “De frontlinie is in deze tijden overal”
  PREMIUM

  De grote meerwaarde van 36.000 vrouwelij­ke Oekraïense soldaten: “De frontlinie is in deze tijden overal”

  De oorlog in Oekraïne heeft een vrouwelijk gezicht: het land telt 2 miljoen meer vrouwen dan mannen, bovendien strijden er naar schatting 36.000 vrouwelijke militairen mee tegen Rusland. Prof. dr. Delphine Resteigne, hoofd sociologie aan de Koninklijke Militaire Academie van Brussel, legt uit waarom vrouwelijke militairen zo belangrijk zijn, en met welke uitdagingen ze te maken krijgen. “De schuilplaats van Osama Bin Laden werd destijds ontdekt door een doortastende CIA-agente.”
 2. PORTRET. Het geheime wapen van Oekraïne: presidentsvrouw Olena Zelenska
  PREMIUM

  PORTRET. Het geheime wapen van Oekraïne: presidents­vrouw Olena Zelenska

  Eigenlijk staat ze het liefst buiten de schijnwerpers en hoewel ze haar boterham verdient met het schrijven van comedy, vindt ze het vreselijk om een grap te vertellen. Sinds de uitbraak van de oorlog met Rusland neemt Olena, echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, het voortouw en gebruikt ze haar sociale media (2,4 miljoen volgers op Instagram and counting!) op sublieme wijze om haar boodschap uit te dragen. Maak kennis met het geheime wapen van de Oekraïners.
 3. “Het Westen moet beseffen dat Rusland een vijand is en daarnaar handelen”, zegt de eerste Buitenlandminister die Rusland had na de Sovjet-Unie
  PREMIUM

  “Het Westen moet beseffen dat Rusland een vijand is en daarnaar handelen”, zegt de eerste Buitenland­mi­nis­ter die Rusland had na de Sov­jet-Unie

  Nee, de NAVO heeft geen oorlog uitgelokt door Oostbloklanden in te lijven na de val van de Sovjet-Unie. Het Westen was toen beter nog verder gegaan. Die woorden komen niet van één of andere westerse havik, maar van Andrej Kozyrev, die Buitenlandminister in Moskou was toen de NAVO-uitbreiding begon. De Rus heeft daarnaast nog enkele andere markante opvattingen over zijn vaderland: “Wat Poetin heeft opgebouwd, lijkt méér op een totalitaire staat dan een Latijns-Amerikaanse dictatuur.”