Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © AP

"Oekraïense leger heeft 6.000 kilometer territorium heroverd", volgens president Zelensky

Het Oekraïense leger heeft zo'n 6.000 kilometer grondgebied heroverd. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaard.

 1. Kan de plotse opmars van Oekraïne een kantelpunt zijn? Oud-kolonel Roger Housen: “Dit is de aanloop naar de beslissende strijd om de Donbas”
  PREMIUM

  Kan de plotse opmars van Oekraïne een kantelpunt zijn? Oud-kolonel Roger Housen: “Dit is de aanloop naar de beslissen­de strijd om de Donbas”

  We horen al weken over het sputterende Oekraïense front in het zuiden. Nu verrassen ze iedereen in het noordoosten. In amper zes dagen bevrijdde Oekraïne drieduizend vierkante kilometer van de provincie Charkiv. “Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie herneemt Oekraïne het militair initiatief”, zegt oud-kolonel Roger Housen. Is dit een kantelpunt in de oorlog?
 1. Vluchteling aan buitengrens van Europese Unie neergeschoten

  Vluchte­ling aan buiten­grens van Europese Unie neergescho­ten

  Volgens een onderzoek van de Duitse openbare omroep ARD en andere media zouden Bulgaarse grenswachten een vluchteling hebben neergeschoten aan de buitengrens van de Europese Unie (EU) in Bulgarije. Volgens die media gaat het om een jonge Syriër van wie de naam bekend is en die na het incident naar een Turks ziekenhuis is gebracht. In een eerste reactie op dinsdag ontkende Bulgarije dat zijn grenspolitie op migranten had geschoten. Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Sofia, uitgezonden door de staatstelevisie en de staatsradio, probeerden 65 mensen "illegaal de grens over te steken".