Vladimir Poetin/Sven Biscop.
Volledig scherm
PREMIUM
Vladimir Poetin/Sven Biscop. © Reuters/Pieter-Jan Vanstockstraeten

Nucleaire dreiging neemt af: is dit het moment voor onderhandelingen? Is het einde van de oorlog in zicht? Expert over toenadering Poetin met het Westen

Volgens Duits bondskanselier Olaf Scholz is de nucleaire dreiging afgenomen. En Russisch president Vladimir Poetin zei gisteren nog dat hij niet gek is: hij zal niet als eerste kernwapens inzetten. Vorige week belden beide staatshoofden voor het eerst sinds lang. Is dit het moment waarop het spierballengerol verhuist naar de onderhandelingstafel? “Poetin lijkt stilaan te beseffen dat hoe radicaler hij wordt, hoe meer steun hij verliest”, zegt professor internationale politiek Sven Biscop (UGent en Egmontinstituut).

 1. Oekraïne slaat terug, diép in Rusland. Militair expert: “Dit is een escalatie van het conflict”
  PREMIUM

  Oekraïne slaat terug, diép in Rusland. Militair expert: “Dit is een escalatie van het conflict”

  De explosies die vandaag plaatsvonden op twee Russische luchtmachtbasissen laten vermoeden dat de Oekraïense strijdkrachten een manier hebben gevonden om Russische bommenwerpers uit te schakelen. Opvallend: beide Russische luchthavens liggen honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Hoe geraakt Oekraïne zo ver? Waarom worden de aanvallen niet triomfantelijk opgeëist? En welke gevolgen heeft dit voor de oorlog? “Ja, dit is een escalatie, maar vergeet dat nucleaire verhaal”, zegt professor krijgskunde Luc De Vos.
 2. Graafwerken en mysterieuze vluchten: hoe Poetin zich wel degelijk voorbereidt op een nucleair conflict
  PREMIUM

  Graafwer­ken en mysterieu­ze vluchten: hoe Poetin zich wel degelijk voorbe­reidt op een nucleair conflict

  Of Vladimir Poetin ooit een atoombom zal gebruiken, weten we niet. Maar hij bereidde zich recent wel degelijk voor op een nucleair conflict. Zo is er maandenlang gewerkt op een afgelegen site in het Oeralgebergte waar een presidentiële atoomschuilkelder zou liggen. Die werksite wordt extreem goed bewaakt: wie er toch probeert binnen te dringen, kan worden neergeschoten, met toestemming van het parlement. En dat is niet de enige plaats waar Poetin heen kan vluchten als het tot een nucleaire oorlog komt.
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Twee vliegen in een klap voor Nederlandse regering? “Boeren die stoppen door strenge stikstofregels kunnen aan kinderopvang doen”
  13

  Twee vliegen in een klap voor Nederland­se regering? “Boeren die stoppen door strenge stikstofre­gels kunnen aan kinderop­vang doen”

  De regering van Nederland is in gesprek met gemeenten om te kijken of er soepeler kan worden omgegaan met het realiseren van bijvoorbeeld kinderopvang op boerenerven. Veel boeren zijn op zoek naar andere activiteiten nu hun inkomsten mogelijk (deels) wegvallen door de strengere stikstofregels. Maar boeren lopen nu tegen allerlei regels aan, zoals bestemmingsplannen die eerst moeten worden gewijzigd.