Het Russische parlement, hier op de foto, besliste om de straffen voor het verspreiden van zogenoemde valse informatie drastisch te verzwaren.
Volledig scherm
Het Russische parlement, hier op de foto, besliste om de straffen voor het verspreiden van zogenoemde valse informatie drastisch te verzwaren. © via REUTERS

NOS, Bloomberg en BBC weg uit Rusland, CNN stopt uitzendingen: nieuwe wet lijkt “onafhankelijke journalistiek te criminaliseren”

De publieke omroepen van Nederland en Groot-Brittannië trekken hun journalisten terug uit Rusland. Dat doet ook het Amerikaans persagentschap Bloomberg. Die beslissing komt na nieuwe wetgeving die het verbied om ‘nepnieuws’ te brengen over de Russische invasie in Oekraïne. Daarop staan celstraffen tot vijftien jaar.De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft bekendgemaakt zijn uitzendingen in Rusland stop te zetten. Ook moest de Kremlin-kritische ‘Novaya Gazeta’ ingrijpen omwille van censuur.

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. HERLEES. Buitenlandse media trekken zich terug uit Rusland - Aardgasprijs in Europa op recordhoogte - Poetin: "Dialoog mogelijk na inwilliging van alle Russische eisen”

  HERLEES. Buitenland­se media trekken zich terug uit Rusland - Aardgas­prijs in Europa op recordhoog­te - Poetin: "Dialoog mogelijk na inwilli­ging van alle Russische eisen”

  Russische troepen hebben de kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa, in het zuidoosten van Oekraïne ingenomen. Ze beschoten de kerncentrale in de nacht van donderdag op vrijdag, waarna er brand uitbrak. Vanochtend kon die worden geblust. De Oekraïense president Zelenski beschuldigt Moskou van “nucleaire terreur”. De NAVO veroordeelt de “roekeloze aanval”. Herlees hier onze liveblog van vrijdag 4 maart.
 1. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  12

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 2. "Bayraktar! Bayraktar!" Hoe een Turk de tweede grootste held van Oekraïne is geworden
  PREMIUM

  "Bayraktar! Bayraktar!" Hoe een Turk de tweede grootste held van Oekraïne is geworden

  De grootste held van Oekraïne is natuurlijk president Volodimir Zelenski. Maar op de tweede plaats komt Bayraktar. Dat is de drone van Turkse makelij die al voor tientallen miljoenen aan Russische tanks, pantsers en raketlanceerders tot schroot heeft herleid. Een Oekraïense militair maakte er zelfs al een liedje over dat nu goed op weg is om een YouTube-hit te worden. Maar dat het tuig geproduceerd wordt door een schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, roept ook wel vragen op.