NOS, Bloomberg en BBC weg uit Rusland, CNN stopt uitzendingen: nieuwe wet lijkt “onafhankelijke journalistiek te criminaliseren”
De publieke omroepen van Nederland en Groot-Brittannië trekken hun journalisten terug uit Rusland. Dat doet ook het Amerikaans persagentschap Bloomberg. Die beslissing komt na nieuwe wetgeving die het verbied om ‘nepnieuws’ te brengen over de Russische invasie in Oekraïne. Daarop staan celstraffen tot vijftien jaar.De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft bekendgemaakt zijn uitzendingen in Rusland stop te zetten. Ook moest de Kremlin-kritische ‘Novaya Gazeta’ ingrijpen omwille van censuur.
Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
Iris de Graaf, de Rusland-correspondent van de NOS, deed sinds de Russische inval in Oekraïne vrijwel dagelijks op het Nederlands journaal verslag vanuit Moskou. De andere Ruslandcorrespondent van de Nederlandse publieke omroep, Geert Groot Koerkamp, blijft wel volgens een woordvoerder, schrijft persagentschap ANP.
De Graaf noemt het recente besluit van het Russisch parlement om de straffen op het verspreiden van nepnieuws aan te scherpen, als voorbeeld van hoe het buitenlandse journalisten moeilijker wordt gemaakt. Zo is een gevangenisstraf tot vijftien jaar mogelijk voor wie opzettelijk valse informatie over de strijdkrachten verspreidt, indien dat ernstige gevolgen heeft, meldde het Russische persbureau RIA Novosti vrijdag.
Volgens de nieuwe Russische wet mogen media in hun berichten over de strijd in Oekraïne niet spreken over aanval, invasie of oorlogsverklaring. Volgens het Kremlin gaat het immers om “een speciale militaire operatie” tegen uitsluitend militaire doelen.
BBC weg uit Rusland
De Britse omroep BBC stopt met verslaggeving vanuit Rusland omdat een nieuwe wet “onafhankelijke journalistiek lijkt te criminaliseren”, aldus BBC-baas Tim Davie. Het werk van de BBC News-journalisten en het andere personeel wordt opgeschort. Dat doet de BBC terwijl het de gevolgen van de nieuwe wetgeving afwacht. BBC News blijft buiten het land wel werken aan zijn verslaggeving over en voor Rusland.
“De veiligheid van ons personeel staat voorop en we zijn niet bereid om hen bloot te stellen aan het risico van strafrechtelijke vervolging alleen omdat ze hun werk doen”, zei Davie in een verklaring. “Ik wil hen allemaal hulde brengen voor hun moed, vastberadenheid en professionaliteit.”
De Russische versie van zijn nieuwswebsite wordt dan wel in de ban gedaan door de autoriteiten, het is nog te bereiken via het Tor-project. Ook legt de omroep online uit hoe die blokkering te omzeilen.
Eerder heractiveerde de BBC ook al twee frequenties op de korte golf ten behoeve van Oekraïne. Volgens de Nederlandse radiodeskundige Hans Knot zijn het 15735 kHz tussen 17.00 en 19.00 en 5875 kHz tussen 23.00 en 24.00 uur.
Bloomberg vertrekt, CNN staakt uitzendingen
In navolging van de Britse omroep BBC schort persbureau Bloomberg zijn werkzaamheden in Rusland op. Ook heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN bekendgemaakt zijn uitzendingen in Rusland stop te zetten.
“De verandering van de wet, die bedoeld lijkt te zijn om iedere onafhankelijke journalist als crimineel te bestempelen, maakt het onmogelijk om binnen de grenzen van Rusland iets te doen dat ook maar iets wegheeft van normale journalistiek”, zegt hoofdredacteur John Micklethwait van Bloomberg in een verklaring. Volgen Micklethwait gaat het vooralsnog om een tijdelijke beslissing.
CNN maakte bekend dat hun uitzendingen in Rusland worden stopgezet “terwijl we de situatie en onze volgende stappen blijven evalueren”. CNN zendt normaliter 24 uur per dag uit in Rusland.
‘Novaya Gazeta’ verwijdert reportages van website
De Russische krant ‘Novaya Gazeta’ haalt reportages van Russische militaire acties in Oekraïne van haar website vanwege censuur. Hoofdredacteur Dmitri Moeratov van het dagblad was vorig jaar medewinnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting.
De krant onderscheidt zich van de meeste andere Russische media door in de berichtgeving over Oekraïne niet de officiële lijn van het Kremlin te volgen. Veel andere onafhankelijke media waren al gestopt omdat de Russische autoriteiten ze verplichten zich uitsluitend te baseren op informatie van het Kremlin, het leger en de ministeries.
De krant zegt wel te blijven schrijven over de gevolgen van de oorlog voor Rusland, zoals de ernstiger wordende economische crisis en de vervolging van politieke tegenstanders.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
“Oekraïense raket raakt oliepijpleiding in Rusland”
Oekraïne heeft mogelijk een raketaanval uitgevoerd op een belangrijke oliepijpleiding in de Russische regio Bryansk. Daarbij zou aanzienlijke schade zijn aangericht. Het nieuws wordt gemeld in Telegramberichten, maar is nog niet bevestigd door officiële bronnen. -
HERLEES. Buitenlandse media trekken zich terug uit Rusland - Aardgasprijs in Europa op recordhoogte - Poetin: "Dialoog mogelijk na inwilliging van alle Russische eisen”
Russische troepen hebben de kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa, in het zuidoosten van Oekraïne ingenomen. Ze beschoten de kerncentrale in de nacht van donderdag op vrijdag, waarna er brand uitbrak. Vanochtend kon die worden geblust. De Oekraïense president Zelenski beschuldigt Moskou van “nucleaire terreur”. De NAVO veroordeelt de “roekeloze aanval”. Herlees hier onze liveblog van vrijdag 4 maart. -
-
12
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
2
Amerikaanse opgepakt die kalf uitliet op Rode Plein in Moskou
De 34-jarige Amerikaanse Alicia Day die een kalf uitliet op het Rode Plein in Moskou is dinsdag opgepakt. Aan de politie verklaarde de vrouw dat ze het dier op Avito, een Russische tweedehandssite, had gekocht en een wandeling met het dier wou maken in de Russische hoofdstad. -
PREMIUM
"Bayraktar! Bayraktar!" Hoe een Turk de tweede grootste held van Oekraïne is geworden
De grootste held van Oekraïne is natuurlijk president Volodimir Zelenski. Maar op de tweede plaats komt Bayraktar. Dat is de drone van Turkse makelij die al voor tientallen miljoenen aan Russische tanks, pantsers en raketlanceerders tot schroot heeft herleid. Een Oekraïense militair maakte er zelfs al een liedje over dat nu goed op weg is om een YouTube-hit te worden. Maar dat het tuig geproduceerd wordt door een schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, roept ook wel vragen op. -
NAVO verwerpt instelling van ‘no-fly zone’ boven Oekraïne: “De NAVO zoekt geen oorlog met Rusland”
De NAVO-lidstaten willen niet weten van de instelling van een "no-fly zone" boven Oekraïne. Het bondgenootschap wil op die manier vermijden dat het meegesleurd wordt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag gezegd na een buitengewone vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.