Binnenkort behoort het boren naar olie tot het verleden in Noorwegen
Volledig scherm
PREMIUM
Binnenkort behoort het boren naar olie tot het verleden in Noorwegen © REUTERS

Noren laten olieschat van 52 miljard liggen, want klimaat is belangrijker

Noorwegen, het land dat zijn welvaart dankt aan de olie, laat miljarden vaten olie voor eeuwig en altijd in de grond zitten. Klimaat is belangrijker dan de opbrengst van 52 miljard euro in het Scandinavische land, waar nu al meer auto’s met een elektrische motor dan met eentje op fossiele brandstoffen worden verkocht.

53 reacties

 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  De Noren hebben natuurlijke rijkdommen en gebruiken die verstandig. Wij hebben die ook, maar wij vertikken het ze te gebruiken, en betalen liever veel te veel voor andere (buitenlandse) energiebronnen.
 • Etienne Callebout

  3 jaar geleden
  De Noren kunnen het zich permitteren ze hebben eerst de olie uitgebaat en flinke winsten gemaakt met een zeer groot overschot en laag schuldensaldo , eerst hun burgers daarvan mooie geschenkjes gegeven e-auto bijna gratis, gratis parkeren en opladen voor niets , geen belasting op de wegen of tol . Is niet vergelijkbaar met andere Europese landen . Media en journalistiek moeten beter hun huiswerk doen inplaats van ruiende taal en artikels te verspreiden .
 • joseph Leysen

  3 jaar geleden
  Geen appelen met citroenen vergelijken. Noorwegen heeft vermogens verdient aan de olie en voor zijn burgers. Nu eenvoudig om in masse electrisch te rijden. Nog veel andere natuurlijke rijkdommen. Nergens in Europa beschikken andere Staten dergelijke rijkdom.
 • Dennis Andersen

  3 jaar geleden
  Zelf niet meer nodig hebben en de rest van de wereld duur laten afdokken om er van elders met tekorten aan te kopen. Zal wel iets achter zitten dat ze het dan door een ander land laten bovenhalen.
 • Michael Aerts

  3 jaar geleden
  Net als bij de studentenmarsen meestal giftige reacties hier. Dat ze veel geld in kas hebben is te danken aan een toekomstvisie, hier werd er met geld gesmeten (13de maand, zelfs 14de maand)en ja ze verkochten olie maar ze hebben nu wel door dat het anders moet, het tegenovergestelde van Trump die net alle natuurreservaten wil verkloten voor zijn imago en centen. Onze (klein)kinderen gaan het gelag betalen en als dit je niets doet dan had je beter maar geen gehad.
 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 2. Een jaar na machtsovername taliban in Afghanistan: terug naar af voor meisjes en vrouwen

  Een jaar na machtsover­na­me taliban in Afghanis­tan: terug naar af voor meisjes en vrouwen

  Een jaar na de machtsovername van de radicaalislamitische taliban ziet de situatie er bijzonder somber uit, en al zeker voor meisjes en vrouwen. Experts waarschuwen dat Afghanistan opnieuw een haven is geworden voor terrorisme. De machtsovername kwam al snel nadat Amerikaanse en andere internationale troepen zich terugtrokken uit het land en werd gevolgd door chaos en paniek. Beelden van Afghanen die op de luchthaven van Kaboel in allerijl op al opstijgende vliegtuigen probeerden te springen om hun thuisland te ontvluchten, staan nog steeds op het netvlies gebrand.
 3. Vierde hittegolf voor Frankrijk en (eindelijk) kans op regen in Portugal: dit zijn de weersverwachtingen op Europese vakantiebestemmingen

  Vierde hittegolf voor Frankrijk en (eindelijk) kans op regen in Portugal: dit zijn de weersver­wach­tin­gen op Europese vakantiebe­stem­min­gen

  In juli zijn er alvast records gebroken wat betreft hittegolven, temperaturen en droogte. Dat maakte de dienst voor klimaatverandering Copernicus gisteren bekend. Voor ons land is de “warmste week van het jaar” echter nog maar pas van start gegaan. Op welke Europese vakantiebestemmingen vinden we nog verkoeling? En waar is het nog warmer? Een overzicht.