Nord Stream 2 drukkingsmiddel in conflict rond Oekraïne: waarom is de gaspijpleiding zo belangrijk én omstreden?
Als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen, zal dat betekenen dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 “niet doorgaat”. Dat zei Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, eerder deze week. Waarom is de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland gaat al lange tijd zo omstreden?
Nord Stream 2 loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Dankzij die pijpleiding is Rusland voor gasexporten naar Europa veel minder afhankelijk van een leiding die loopt via Oekraïne. De leiding moet jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas transporteren. Volgens de beheerder moet dat volstaan voor 26 miljoen gezinnen. De constructiekosten van de 1.230 kilometer lange pijpleiding zouden 10 miljard euro bedragen.
Duitsland is in principe zeer afhankelijk van Russisch gas, dat wordt beschouwd als een overgangsbrandstof in de groene transitie van het land. De pijpleiding zou een relatief goedkope manier zijn om de grondstof te verkrijgen en de energiebehoeften van het land te dekken.
De pijpleiding werd in september vorig jaar al voltooid, maar gas leveren via de leiding die onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, mag nog niet. Nog altijd wordt gewacht op goedkeuring van Duitsland en van de Europese Unie. De toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet. Met de oprichting van de Duitse dochter zou die plooi gladgestreken moeten zijn.
Transitinkomsten verliezen
De pijpleiding is van meet af aan omstreden geweest. Zo was er verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook vanuit landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland hiermee nog meer invloed in Europa zou krijgen. Oekraïne en Polen dreigen ook miljarden euro’s aan transitinkomsten te verliezen. Ook andere Oost-Europese landen twijfelen omdat ze de gasvoorziening via Oekraïne willen behouden. Zij vrezen dat hun veiligheid op het spel staat door de machtspolitiek van Rusland.
De Amerikanen vrezen dan weer dat Rusland zijn greep op Europa versterkt met het infrastructuurproject. Daarom neemt de druk op Duitsland toe om het Nord Stream 2-project alsnog te stoppen. Het is slechts een van de economische sancties die kunnen worden ingevoerd voor het geval Rusland Oekraïne binnenvalt.
Berlijn heeft de afgelopen dagen duidelijk gemaakt dat bij een eventuele aanval alle opties besproken zouden worden. Na een lange periode van terughoudendheid heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz die lijn verdedigd. Net als minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dreigt hij nu met “hoge kosten” als het Oekraïne binnenvalt.
Volgens Blinken kan de Nord Stream 2-pijpleiding een drukkingsmiddel zijn tegen Rusland in het conflict rond Oekraïne. “Het is belangrijk te noteren dat er geen gas stroomt door Nord Stream 2, wat betekent dat de pijpleiding een drukkingsmiddel is voor Duitsland, de Verenigde Staten en onze bondgenoten, niet Rusland”, aldus Blinken vorige week.
Amerikaanse sancties
De pijpleiding had overigens volgens de planning in 2019 klaar moeten zijn. De aanleg werd opgeschort nadat de Verenigde Staten dreigden met sancties. Dat gebeurde nog onder het presidentschap van Donald Trump. Daarop trok het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas zich terug. Rusland moest de leiding met zijn eigen vloot afmaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Oorlog om Marioepol wordt verschrikkelijk”: Oekraïense havenstad vreest het ergste
Als er oorlog uitbreekt tussen Rusland en Oekraïne, zou Marioepol wel eens als eerste aan de beurt kunnen zijn. De Oekraïense havenstad ligt uitermate strategisch. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Apple Airtag kost leven aan autodief nadat eigenaar hem ermee opspoort
Een Apple Airtag heeft woensdag onrechtstreeks het leven gekost aan een autodief in het Texaanse San Antonio. Het zendertje leidde de eigenaar naar zijn pickup-truck, waarna hij de 30-jarige dief neerschoot. -
-
PREMIUM
INTERVIEW. Professor David Criekemans: “Als je hoort hoe men in Rusland over het Westen spreekt, dat is om koude rillingen van te krijgen”
De spanning om Oekraïne neemt niet af. Wel integendeel. “Dit kan zeer verkeerd aflopen”, zegt professor Internationale Politiek David Criekemans (48, UAntwerpen). Gaat de gaskraan dan helemaal dicht? En donderen de beurzen in elkaar? Of komt er toch nog een onderhandelde oplossing? -
Huiszoeking bij hoofd van wereldberoemd orthodox klooster in Kiev: “Verdacht van werken voor Rusland”
De Oekraïense politie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij het hoofd van het wereldberoemde Holenklooster in Kiev. De spanningen lopen al langer op tussen de Oekraïense regering en het historisch belangrijke klooster. Kiev stelt dat het klooster nog banden heeft met Moskou. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Oostenrijkse ex-kanselier Kurz weer in oog van de storm na nieuwe onthullingen in corruptiezaak
Sebastian Kurz, voormalig kanselier van Oostenrijk, bevindt zich opnieuw in het oog van de storm, in het kader van het corruptieonderzoek dat loopt tegen hem. Er doken nieuwe onthullingen op, die vrijdag door de 36-jarige politicus echter werden afgedaan als "verzinsels".
44 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAngelo De vie
hans voet
Bertrand Janses
Piet Deroover
Berthie Gijsen