Illustratiefoto: Noorse politie.
Volledig scherm
Illustratiefoto: Noorse politie. © AFP

Noorwegen arresteert Russische spion die zich voordeed als “Braziliaanse onderzoeker”

De Noorse nationale veiligheidsdienst heeft een man gearresteerd die zich voordeed als een Braziliaanse academicus. Noorwegen vermoedt dat het gaat om een Russische spion. “De man vormt een bedreiging voor onze fundamentele nationale belangen”, zei Hedvig Moe, hoofd van de politieveiligheidsdienst (PST).

 1. HLN ONDERZOEK. Hoe Rusland zowat elk congres inzake energie en veiligheid in België bespioneerde
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Hoe Rusland zowat elk congres inzake energie en veiligheid in België bespioneer­de

  België gaat de beveiliging van zijn kritieke energie-infrastructuur opdrijven, zo schreven we maandag. En dat zal nodig zijn. Want Russische diplomaten van wie we ondertussen weten dat ze eigenlijk spionnen zijn, schuimden hier de afgelopen jaren systematisch evenementen over energie en beveiliging af — zo achterhaalde HLN. Een overzicht van de vergaderingen met gevoelige informatie waar de Russen zomaar konden meevolgen.
 1. Terreurspecialist waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”
  PREMIUM

  Terreurspe­ci­a­list waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”

  Volgens terreurspecialist Colin P. Clarke is de kans dat Rusland naar terreur in Europa grijpt als vergelding voor de steun aan Oekraïne niet onbestaande. “Eerder waren er al dodelijke aanslagen tegen leveranciers van het Oekraïense leger in Oost-Europa”, waarschuwt hij. Wie zat er juist achter die verdachte explosies? En als het zover komt, loopt dan ook België gevaar?
 2. Israëlische politie ontkent dat Belgische ouders hun baby achterlieten in luchthaven Tel Aviv
  Update

  Israëli­sche politie ontkent dat Belgische ouders hun baby achterlie­ten in luchthaven Tel Aviv

  Het verhaal over het koppel dat hun baby zou hebben achtergelaten aan de incheckbalie in de Israëlische Ben Goerion-luchthaven in Tel Aviv zou volgens de Israëlische politie niet kloppen. Volgens eerdere berichten wou het koppel naar Charleroi vliegen met een vlucht van de luchtvaartmaatschappij Ryanair, maar weigerden de twee een vliegticket voor hun zoontje te kopen en lieten ze hem dan maar achter. De Israëlische nieuwssite ‘Bhol’ meldt nu dat het incident volgens de politie helemaal niet heeft plaatsgevonden.